V právě dosluhujícím parlamentu zasedali jen tři místní Václav Zemek z Vlašimi, člen ČSSD, Ivana Dobešová z Votic a Jaroslava Pokorná Jermanová, obě z hnutí ANO 2011. Jaroslava Pokorná Jermanová se však loni vzdala poslaneckého mandátu, protože v politice dál působí jako hejtmanka Středočeského kraje.

Ilustrační foto
Strom blokoval osadu Racek

A kdo z Benešovska se bude tentokrát snažit proklouznout z vůle voličů do Poslanecké sněmovny? Osobností je celkem 50. Figurují na sedmnácti středočeských kandidátních listinách a mezi nimi jsou i ona známá jména. Václav Zemek Ivana Dobešová a Jaroslava Pokorná Jermanová jsou na kandidátních listinách znovu. Václav Zemek je za ČSSD číslo 3. Spolu s ním za sociální demokraty kandiduje i Regina Komárková z Benešova, ředitelka školy, která má na listině číslo 11. Na kandidátce ANO je Jaroslava Pokorná Jermanová číslem 4 a Ivana Dobešová číslem 14. Spolu s nimi kandiduje i Jakub Hostek z Benešova, bezpečnostní ředitel, který figuruje na 28. místě.

Volební kandidáti z BenešovskaZdroj: Deník

Kliknutím infografiku zvětšíte.

Nejsou to ale jen dosavadní poslanci a vyšší politici, kteří se ucházejí o post ve sněmovně. Třeba za ODS kandiduje literární historička z Lešan Libuše Benešová. Na listině figuruje pod číslem 16.

Za ODS z Benešovska dále kandiduje i jednatel společnosti Pavel Pavlík, který má pořadové číslo 5 a Daniel Štěpánek, starosta Bystřice, s číslem 27.

Kandidáti na listinách nejsou rozprostřeni právě rovnoměrně. Nejpočetnější listiny, co se týče benešovských uchazečů, mají Dělnická strana sociální spravedlnosti, která jich posílá do boje 10, a Sdružení pro republiku Republikánská strana Československa Miroslava Sládka, kde figuruje 9 potenciálních poslanců. Naopak po 1 kandidátovi z Benešovska mají Občanská demokratické aliance, TOP 09, Realisté, Strana zelených a sdružení Rozumní stop migraci a diktátu EU.

Ilustrační foto
Anonymní stížnosti neuspěly. Tábory kontrolami prošly