Jedná se o plánovací smlouvu, která pomůže šestnáctitisícové aglomeraci k výstavbě severovýchodního obchvatu města. Ten odvede automobilový provoz z centrální části Benešova. Pomůže ale také zrychlit jízdu vozidel směřujících od Prahy na Vlašim.

Smlouvu s krajem projednala už městská rada a ta ji doručí ke schválení í zastupitelstvu.

Také čtěte: Kolem školy pojedou auta jen jedním směrem

„Kdy se začne stavět, v tuto chvíli není jasné. A nepoví to zatím ani úředníci z kraje," uvedl místostarosta Benešova Jiří Švadlena s tím, že se Benešov do celého projektu zapojí výkupem pozemků od soukromých vlastníků.

Samotné stavění pak bude celé v režii Středočeského kraje. Právě kraj je v tuto chvíli svým způsobem limitovaný zmiňovaným výkupem pozemků. Na cizím se totiž stavět nedá.

„Odhadem je před námi jednání se stovkou majitelů pozemků," řekl benešovský místostarosta. Připustil při tom, že jednání mohou trvat měsíce, ovšem není ani vyloučeno, že to potrvá i několik let. „Institut vyvlastnění, který nemá nikdo rád, bychom v Benešově použít nechtěli. Ale, když nic jiného nezbude, asi budeme muset přistoupit i k němu. Budeme se s majiteli pozemků chtít dohodnout, ale nebude moci za pozemky platit přemrštěné ceny," tvrdí Jiří Švadlena.

Nepřehlédněte: Starou mateřinku na benešovském Spořilově zboří, stavění nové dokončí v srpnu

Výkup pozemků se bude týkat majitelů, kteří mají svou půdu v pásu širokém zhruba třicet metrů od silnice E55 v prostoru mezi čerpadlem Benzina a sídlem firmy Vetos na Červených Vršcích, směrem k silnici z Benešova do Bedrče.

Severovýchodní obchvat není jedinou zamýšlenou dopravní stavbou, která má ulevit lidem v Benešově. Další je jihovýchodní obchvat, který má na Vlašim odvést motoristy jedoucí po silnici E55 od Tábora. Pomoci od hluku by mohl například i tunel, který kolem Benešově plánuje postavit ŘSD.