Ta je sice kvalitní už nyní, ale její úprava naráží na technické limity. Do jezera s 309 miliony kubíky vody se dostávají ze zemědělské výroby pesticidy, hormony a také fosfor z pracích přípravků. A právě tyto nebezpečné látky, by se už k lidem, i těm z Benešovska, po roce 2020 dostávat neměly. „Že ve vodě jsou pesticidy, je jen důkazem české státní zemědělské politiky,“ tvrdí zakladatel Ochrany Fauny ČR Pavel Křížek. „Všude na polích je řepka, kukuřice a průmyslové traviny, které se chemicky ošetřují,“ řekl známý ochránce přírody.

Územní rozhodnutí určuje nejen umístění haly, ale také je z něj zřejmé, že zatím nic nebrání tomu, aby modernizace ÚVŽ pokračovala podle plánu. Ten stanoví, že lepší voda poteče z údolní nádrže Švihov, jak se přehrada u Soutic jmenuje, už zhruba za tři roky. „Díky tomu jsme už požádali i o stavební povolení,“ připomněl Josef Parkán, generální ředitel Úpravny vody Želivka. Ta je také investorem díla v hodnotě 1,24 miliardy korun. Stavební povolení by měl investor získat ještě nyní, v létě. Pak bude vyhlášeno výběrové řízení na zhotovitele a soutěžit by se mělo letos na podzim. Stavět by se mělo začít už ve druhé polovině roku 2018.

Letiště Benešov
Sny o létání si můžete splnit třeba právě v Nevačilech

Zatím ale není vyřešena otázka spolufinancování, protože dosud nebyl ani vyhlášen dotační titul. To se stane na podzim a přihlášky budou žadatelé evropským fondům předkládat do ledna 2018. Pokud investor získá plnou podporu, zaplatí fondy 60 procent uznatelných nákladů. „Vodu ze Želivky pijeme i ve Vlašimi a nedám na ni dopustit. Je výborná už teď. Kam se na ni hrabe voda ve Vídni,“ potvrdil z vlastních zkušeností vlašimský patriot Josef Setnička.

Dosud se voda v ÚVŽ čistí v halách s 56 velkými pískovými filtry, dezinfikuje ozonem a upravuje vápenným hydrátem. Na cestě ke spotřebitelům pak i plynným chlorem. Ale už na vstupu do úpravny vodu prověřují v akváriích živí pstruzi.

Granulované aktivní uhlí, přes nějž voda poteče, bude pohlcovat i výš uvedené nebezpečné látky. Ovšem ne do nekonečna. „Během procesu se musí sledovat takzvaná vyčerpanost uhlí. Pokud dosáhne určité míry, musí být reaktivováno. Uhlí se odveze k obnovení jeho vlastností a pak putuje zpátky do úpravny, kde slouží zase několik let,“ dodal generální ředitel Josef Parkán a připomněl ještě, že v nové hale bude takového materiálu přes 1000 tun a k reaktivaci poputuje do zahraničí.

Nová technologie se také promítne do ceny vody. Jak moc, není jasné. Majoritním akcionářem ÚVŽ je Praha s více než 90 procenty akcií. Zbytek drží dalších 63 obcí.

Údolní nádrž Švihov vnikla v letech 1965 až 1972 a muselo kvůli ní ustoupit několik obcí. Nejznámější, Dolní Kralovice. Z tamní úpravny vody kapalina teče samospádem obrovským potrubím až do vodojemu v Jesenici u Prahy, který má kapacitu 200 tisíc kubíků. Úpravna vody Želivka je největší v Česku a je schopny dodávat až sedm kubíků pitné vody za sekundu. Želivskou vodu pijí Pražané a také obyvatelé ze středních Čech a kraje Vysočina.

Také žáci a žákyně ze ZŠ Dukelská se zúčastnili preventivního programu v Benešově
OBRAZEM: Na závislost si posvítili při Dnu prevence