Mělo to ale malý háček. Voda z rybníku neodtékala tak, jak rybáři původně plánovali, a proto se musel začátek výlovu o několik hodin posunout.

„Původně jsme měli začít v jedenáct hodin. Ale je tady ještě dřevěné potrubí, které je zborcené a i ucpané, takže je minimální odtok," uvedl místostarosta Trhového Štěpánova a starosta místních dobrovolných hasičů Josef Korn. Ten ale neztrácel naději a v sobotu před pravým polednem byl přesvědčený, že díky obětavcům, kteří odtok čistili, by mohl být ve dvě, ve tři hodiny odpoledne Doleček připravený k výlovu.

Rybník, který patří městu, ale už třináct let ho má v pronájmu Sbor dobrovolných hasičů Trhový Štěpánov se loví jedenkrát za tři až čtyři roky. Nebylo tedy divu, že se každý těšil, co v sítích štěpánovských hasičů-rybářů uvízne.

„Máme tady obsažené veškeré druhy ryb. Dravce jako je štika nebo sumec, bílé ryby, které zastupují nejvíc kapři a plotice, ale i jesetery a dokonce jsme sem nasazovali před pár lety úhoře. Ale jestli tam jsou nevím. Rybník je na konci obce takže nemá o nezvané rybáře nouzi," postěžoval si Josef Korn s tím, že pokud ze zhruba dvaceti arového Dolečku vyloví dva metráky ryb, budou rádi.

„Ryby, které nebudou mít míru nebo se hned neprodají, vypustíme do nového rybníku, který je tady kousek nad námi," dodal místostarosta města.

Dokud bude Doleček bez vody, pustí se trhovoštěpánovští do jeho opravy. Pod silnicí udělají nový podvrt a požerák, aby se tím zvýšil průtok, který je v současnosti minimální. Prý stačí, aby byly větší deště, a voda z rybníku přetéká, teče do města a navíc sebou bere i ryby. Podle slov starosty dobrovolných hasičů Josefa Korna není tedy nic neobvyklého vidět po přívalových deštích nebo povodních kapry na trhovoštěpánovském náměstí.

Rybník Doleček není rájem jen dospělých rybářů, ale i dětí. Hasiči na něj každé léto vystaví bezmála padesát prázdninových povolenek, jelikož v Trhovém Štěpánově není žádná jiná voda, kde by si děti mohly zachytat.