Program slavnostní akce začne v 10.30 hodin uložením schránky se Zborovskou prstí do kořenů lípy Vlastenky, kterou vlastenecký spolek zasadil na libouňském kopci minulý rok. “Chceme též vzpomenout na odkaz našich buditelů za Národního obrození a taktéž na úlohy našich legií v Rusku, Francii a Itálii,” doplnil Vladimír Brom. Proto také v 11.30 hodin položí vlastenci věnce k pomníku padlých v první světové válce, který se nachází na náměstí v Louňovicích pod Blaníkem. Po uctění památky těchto národních hrdinů vyjdou všichni přítomní na Velký Blaník.

Akce bude po výstupu na bájnou horu pokračovat opět v městysi krátkou ukázkou boje našich legionářů v Rusku v roce 1918. Následně se příznivci přesunou na zámeckou zahradu louňovického zámku, kde se budou už všichni veselit. Zde totiž započne slibovaná Národní veselice, a to v 15.30 hodin. Vlasteneckou událost pořadatelé zakončí v Zámecké hospodě v Louňovicích pod Blaníkem. Zde se uskuteční posezení s harmonikou.

Aktivita spolku je různorodá, ale členové se nejvíce soustřeďují na vlastenecké výlety. „V rámci naší činnosti se věnujeme také spolupráci s jinými českými spolky. Především spolupracujeme se Sokoly, Baráčníky, Vltavany a také jinými Vlastenci,” dodal Vladimír Brom. Hlavním úkolem vlasteneckého spolku ale zakladatel míní osvětu národa. Sdružováním lidí z Čech, Moravy a Slezska chce zabránit ohrožení vlasti. „Je potřeba obrodit spolky, sjednocovat se. Obávám se ohrožení našeho národa. Věřím, že je potřeba, abychom byli jednotní a nejenom na poslední chvíli. Je potřeba burcovat,” dodal Vladimír Brom.

Ilustrační foto.
Při prčickém pochodu zkontrolovali policisté sto dvacet osob