„Od loňského listopadu se nám podařilo získat od úřadu práce dotaci přes sedm set tisíc korun na vytvoření pěti pracovních míst na dobu jednoho roku. Ti lidé už nastoupili. V současné době máme obsazena čtyři místa s tím, že jedno je ještě volné," uvedl starosta Poříčí nad Sázavou.

Takzvaní úklidoví pracovníci se celý den pohybují po obci a dělají všechno, co je potřeba. Od sbírání odpadků, přes zametání chodníků až třeba po sekání trávy či práci se dřevem. Jan Kratzer přiznává, že je tato služba pro obec extrémně výhodná. Vzhledem k tomu, že příspěvek od úřadu práce stoprocentně pokryje veškeré mzdové náklady, mají pro obec pět pracovních sil úplně zadarmo. Jediné, co prý musí zafinancovat, jsou pro tyto lidi pracovní pomůcky.

„A musíme je proškolit na bezpečnost práce. Jinak opravdu všechno hradí úřad práce, takže to je skutečně skvělá služba, které si nesmírně vážíme a je pro nás ohromně důležitá," zdůraznil starosta.

Prvotní výběr vhodných kandidátů je na úřadu práce, který vydává lidem, jež má v evidenci takzvané doporučenky. To znamená, že je pošle ke starostovi obce, u něhož se uchází o místo. Jan Kratzer se netajím tím, že dává přednost lidem, kteří v Poříčí nebo jeho spádových obcích bydlí. Teď je to prý zhruba půl na půl. Tedy zaměstnává jak dělníky z obce tak mimo poříčské.

Starosta Poříčí nad Sázavou nepřijímá pouze muže, ale i ženy. Říká, že v obci jsou práce, které mohou s přehledem vykonávat i ony. Zatímco muže využívá například na práce se sekačkou na trávu či motorovou pilou, ženy dělají lehčí úklidové práce po obci.

„Jestli se nepletu, tak možnosti veřejně prospěšných prací využíváme tuším už čtvrtým rokem, a skutečně si to nemohu vynachválit. My jsme relativně velká obec, s velkým katastrem, velkým množstvím cest, silnic a ulic, takže s jedním zaměstnancem, protože pět bychom si rozhodně z našeho rozpočtu dovolit nemohli, bychom to nezvládli. Dalo by se říct, že jsme na klientech ÚP už prakticky závislí," přiznal Jan Kratzer.

Bývaly doby, kdy obec dostala od pracáku lidi třeba pouze na půl roku a poté o ně musela žádat znovu. Teď je to prý jiné, mnohonásobně lepší. Poslední dotace, kterou Poříčí nad Sázavou od úřadu práce získalo, je na rok. Obec má tak jistotu pěti pracovních sil na celých dvanáct měsíců.

„Kromě klientů úřadu práce využíváme i lidi ve výkonu trestu. To jsou takové ty alternativní tresty. Takže i tam máme jednoho člověka, který si u nás odpracovává asi tři sta hodin a s tím jsme také maximálně spokojeni," dodal starosta Poříčí nad Sázavou Jan Kratzer.

Obcí, které využívají tento nástroj aktivní politiky zaměstnanosti, je celá řada. Kromě již zmiňovaného Poříčí nad Sázavou je to například Benešov, Týnec nad Sázavou, Divišov, Dolní Kralovice, Sázava, Vlašim, Votice, Čerčany, ale například i Lešany či Krhanice a mnohé další obce okresu. Zatímco některé využívají této možnosti celoročně, jiné dávají přednost pouze sezónním pracovníkům.

„Obec se rozhodne, že má práci například na půl roku pro tři lidi. Požádá si tedy úřad práce o vytvoření pracovních míst v rámci veřejně prospěšných prací. ÚP s ním sepíše dohodu o vytvoření těchto míst. V dohodě se zaměstnavatel zavazuje vytvořit určený počet míst na konkrétní dobu, a úřad práce se zavazuje na takto vytvořená místa poskytnout příspěvek na mzdové náklady. Na základě této dohody do obce pošleme vytipované uchazeče o zaměstnání, kteří splňují podmínky pro zařazení na VPP, z nichž si starosta má možnost vybrat nejvhodnější kandidáty. Poslední slovo má vždy obec," popsala postup získávání pracovních sil Kateřina Novotná, ředitelka kontaktního pracoviště Úřadu práce Benešov.

Ta zároveň zdůraznila, že veřejně prospěšné práce nejsou pro všechny klienty ÚP. Jsou pouze pro lidi, kteří nemohou najít práci jiným způsobem. Takoví, kteří mají na trhu práce nějaký handicap. Jsou před důchodem, nemají praxi, mají nějaké zdravotní omezení či všichni ti, co jsou v evidenci dlouhodobě.