VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve vlašimském zámku soutěžilo gastronomické mládí

Vlašim – Návrat k tradicím české kuchyně. Takové bylo hlavní téma už sedmého ročníku gastronomické soutěže O pohár blanických rytířů. Konala se ve Vlašimi ve čtvrtek 10. října.

10.10.2013
SDÍLEJ:

Soutěž ve vlašimském zámku.Foto: Karel Chlumec

V odborném klání poměřovali svou dovednost budoucí kuchaři, číšníci a cukráři ze třinácti středních odborných škol a učilišť. Prostory pořádajícího SOŠ a SOU Vlašim a vlašimského zámku se tak už od čtvrtečního rána hemžily soutěžícími, kteří se odborné porotě snažili předvést to nejlepší, čemu se dosud v kulinářském umění naučili.

„Kuchaři jednotlivci soutěžili v disciplínách teplá a studená kuchyně, cukráři připravovali dorty na téma rozkvetlá louka a dvojice číšníků měly za úkol připravit slavnostní tabule s vyhlášeným tématem českých podzimních tradic," řekla vedoucí učitelka odborného výcviku Marie Horálková z hostitelské školy s tím, že hlavní surovinou letošního ročníku bylo vepřové maso.

Během devadesáti minut, museli soutěžící zvládnout úkol, při němž se hodnotila organizace práce, čistota pracoviště, nápaditost, vůně a chuť, prezentace na talíři a řada dalších kritérií. Soutěžící při přípravě studené kuchyně s tématem ovoce a zelenina naší zahrádky chystali saláty z libovolného čerstvého ovoce nebo zeleniny a dresinkem. Pod rukama budoucích cukrářů zase rozkvétaly sladké a voňavé barevné louky z marcipánu a čokolády.

„Nově přibyly soutěže dvojic číšníků v hodu válečkem na cíl a překážkovém běhu s nápoji," dodala Marie Horálková s tím, že na soutěž O pohár blanických rytířů přijíždí rok od roku více soutěžících škol a také stoupá odborná úroveň soutěže.

KAREL CHLUMEC

Autor: Redakce

10.10.2013
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Díky mobilu budou chytřejší

Pytle s plyšáky odvezla iniciátorka akce pražským hasičům.

Plyšáky pro hasiče sbírali ve vlašimském gymnáziu

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Jejich plody jsou větší než jejich příbuzných odrůd z lesa, na keřích rostou v celých trsech, takže úroda je mnohem snazší a rychlejší, a jejich chuť si s těmi lesními v ničem nezadá. Řeč je o kanadských borůvkách, které si v pohodlí můžete vypěstovat na zahradě nebo i doma na balkoně a jejich sladké bobule budete mít na dosah ruky.

S tříděním papíru a plastu slaví úspěch

Poříčí nad Sázavou – Díky systému domácího třídění plastu a papíru, který v Poříčí nad Sázavou funguje od loňského září, došlo k měsíčnímu navýšení těchto sebraných surovin v řádech tun.

Opilý muž napadl v Benešově policistu

Benešov – Potyčku dvou mužů řešili městští strážníci v Benešově. Jeden z výtržníků následně napadl také jednoho z policistů.

Na dovolenu bez starostí? Odpojte sporák a pusťte alarm

Benešovsko /INFOGRAFIKA, ANKETA, ROZHOVOR/ - Období letních dovolených je tu. Mnozí se vydají k moři i na další atraktivní místa, aby si zde odpočinuli od starostí. Odjezd na dovolenou ale vyžaduje i přípravy. Přichystat se lidé musí jak na cestu, tak i na to, že jejich obydlí zůstane pár dní prázdné.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies