Na tuhle jednoduchou otázku odpoví voliči v pátek 10. a sobotu 11. října, tedy už za necelé dva týdny.

Samozřejmě, nejlépe mají 
k místu starosty našlápnuto lídři. Bez vítězství jejich strany, ale budou na tento post dosahovat těžko. Jestliže se starostou stane někdo z čela kandidátky, pak pravděpodobnost, že to bude žena, je poměrně malá – 1:6. Místa na vrcholu kandidátek si kromě Marie Krejčové z ČSSD, vyhradili pouze muži.

Pokud by u voličů rozhodovaly při upřednostňování kandidátů životní zkušenosti, bezkonkurenčním vítězem by se stala KSČM. Celkově mají její kandidáti 1333 let, průměrně pak 63,5 roku. Vladimír Svoboda, poslední na listině, je ve městě zcela nejstarším uchazečem. Je mu 79 let.

Zajímavé na vlašimské předvolební statistice je, že nepočetnější skupinou uchazečů je ta seniorská – 60 a více let. Takových je ve Vlašimi 36, tedy téměř každý čtvrtý kandidát. Nejméně je pak těch nejmladších do 19 let. Jsou vlastně pouze tři.

Všichni tři tito junioři „kopou" za Ano 2011. Nejmladšími kandidáty ve Vlašimi jsou dva její členové, studenti Jakub Sviták a David Lukeš. Je jim pouhých 18 let.

Mezi 146 vlašimskými kandidáty je také 53 žen. To představuje o něco málo více, než jednu třetinu všech uchazečů.

Průměrnému vlašimskému kandidátovi ještě nebylo padesát, přesněji mu je 46,89 let. Průměrný věk mužů je pak 47,60 a žen 45,64 let.

A ještě jeden údaj nabízí pohled do kandidátek. Osmapadesát vlašimských potenciálních politiků dosáhlo ve svém vzdělání na akademický titul.