Objednavatelem veřejné dopravy ve výše zmíněných okresech je Středočeské hejtmanství. Celkem má uzavřeno 34 smluv s 24 společnostmi. O tom, zda řidiči budou či nebudou stávkovat, nebylo do poslední chvíle rozhodnuto například na Benešovsku.

I když podle dispečera ČSAD Benešov Karla Rudolfa řidiči linkových autobusů dostali ke svým platům přidáno a z tohoto pohledu může mezi nimi panovat alespoň částečná spokojenost, někteří šoféři největšího dopravce na Benešovsku se ke stávce vyhlášené na čtvrtek 6. dubna i tak chtějí přidat. „Někteří řidiči sdělili, že se stávky zúčastní, někteří zase, že ne a někteří se k tomu vůbec nevyjádřili,“ informoval dispečer Karel Rudolf. „Proto nelze jednoznačně říci, že se bude nebo nebude stávkovat. Ale protože i stávka má svůj řád a pravidla, řekli, že se u nás asi stávkovat nebude,“ dodal dispečer. Karel Rudolf sice potvrdil, že se v rámci ujednání řidičům autobusů platy zvýšily, ale jaké úrovně mzda nyní dosahuje, sdělit nechtěl.

Ošetřování zlomeniny. Ilustrační foto.
Uvadající dětské oddělení benešovské nemocnice rozkvete na podzim

Vedení středočeského kraje přitom dalo jasně najevo, že bude požadovat, aby nasmlouvané spoje skutečně vyjely. S tím, že po dopravcích, jejichž řidiči by se rozhodli stávkovat, bude požadovat, aby zajistili náhradní dopravu.

Na Kutnohorsku i Kolínsku, kde autobusové spoje zajišťuje Arriva Východní Čechy, bylo jasno poměrně záhy. „Dle vyjádření závodního výboru odborové organizace, která působí u naší společnosti, mohu konstatovat, že řidiči Arriva Východní Čechy se ke stávce 6. dubna nepřipojí,“ uvedla za společnost Arriva Jana Vohradníková s tím, že maximálně zvolí symbolickou podporu pro své stávkující kolegy v jiných krajích.

“Platy řidičů se v naší společnosti zvýšili v souladu s kolektivní smlouvu i vládním nařízením. Průměrná měsíční mzda řidiče autobusu meziročně vzrostla o cca 5.700 korun,“ doplnila k výši mezd řidičů Vohradníková.

Ošetřování zlomeniny. Ilustrační foto.
Uvadající dětské oddělení benešovské nemocnice rozkvete na podzim

Všechny autobusy Arrivy by v průběhu čtvrteční stávky měly bez omezení jezdit jak ve Středočeském kraji, tak i v Praze. „Týká se to všech našich provozních společností, které dopravu ve Středočeském kraji a v Praze zajišťují, tedy Arrivy Praha, Arrivy Střední Čechy, Arrivy východní Čechy, ČSAD MHD Kladno i společnosti PROBO BUS z Berouna. Jezdit budou i řidiči na Příbramsku, kteří stávku zvažovali,“ doplnil informace Daniel Adamka, generální ředitel Arrivy. Stejně tak by měly podle informací ze včerejšího dne jezdit i autobusy Okresní autobusové dopravy Kolín.

Ke stávce řidičů autobusů se vyjádřil i rezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. „Stávku řidičů nepovažuji za rozumnou. Většina krajů a firem splnila nařízení vlády týkající se navýšení platů řidičů linkových autobusů. Jsem přesvědčen, že všichni dopravci, kteří od krajů dostali peníze na zvýšení platů řidičů, je takto využili a mzdy řidičům zvýšili. Jednalo se přitom o největší meziroční navýšení mezd v historii České republiky, pohybovalo se od pěti do devíti tisíc korun navíc k měsíční výplatě,“ vysvětlil Jaroslav Hanák důvody, proč avizovanou stávku řidičů odmítá. Stávka nedává smysl i v kontextu a porovnání s mírným navyšováním platů u jiných profesí jako například učitelů či zdravotních sester.

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman se zdrží v Benešově jen krátce