Chyběl ji zvon, který by obyvatelům obce oznamoval kolik je právě hodin, že někdo zemřel či upozornil na nějaké nebezpečí. To už je ale minulost. V sobotu se tichoničtí dočkali nového zvonu, který úderem čtrnácté hodiny vysvětil ThLic. Jarosław Ścieraszewski ze Zruče nad Sázavou.

„Kaplička i s věží se postavila v roce 1912. Ale žádný zvon se do ní v té době nedal, jelikož přišla první světová válka. Ten se tam umístil až v roce 1923," uvedl pamětník a bývalý starosta Tichonic Josef Novotný s tím, že tehdejší zvon, který byl bronzový, pořídila obec se sbírek občanů.

Ten vydržel ale pouze dvacet let. V roce 1943 ho zabrala německá armáda, protože potřebovala bronz.

„Já jsem říkal, že byl tak malý, měl něco mezi dvacet až pětadvaceti kilogramy, že kvůli tomu Němci nevyhráli válku," zavtipkoval Josef Novotný.

Sedmdesát let zela tedy věž prázdnotou. Po celá ta léta se Tichonice na nový zvon nezmohly. Až nyní. Navíc firma, která ho instalovala, nabídla zastupitelstvu obce, zda by nechtělo i věžní hodiny. To pochopitelně souhlasilo, takže oproti původnímu plánu umístit do věže nový zvon, tam přibyla i časomíra. Jako perličku uvádí bývalý starosta to, že hodiny, které odbíjí vždy v pravé poledne a v šest večer namontovali pracovníci na kapličku den před slávou.

Zatímco první zvon byl bronzový, tento je ocelový. Ale jeho váha zůstala stejná. To kvůli zatížení věže.

A kdo zvon tentokrát zaplatil? Zhruba sedmdesát tisíc šlo z dotací, zbytek vzala na svá bedra obec. Josef Novotný míní, že celkové náklady byly ale minimálně dvakrát vyšší.

„Ono to není tak jednoduché. Když zvonění tak elektrické. Když elektrické tak je třeba zajistit samostatný přívod elektřiny. A kde jsou všechna nezbytná povolení, která také nejsou zadarmo. No a pak aby to trochu vypadalo, bylo potřeba zkulturnit okolí a kapličce dát nový vzhled," vypočetl práce bývalý starosta Tichonic.

Druhou částí oslav bylo oficiální zahájení provozu obecní úřadu v budově bývalé základní školy. V části, která až do roku 1975 sloužila coby malotřídka už OÚ nějaký čas funguje. Nyní se ale zrekonstruoval byt pro učitele. Vznikla tam kancelář hospodářky a zasedací místnost, která se využívá na schůze nebo si ji mohou půjčit občané na nejrůznější soukromé akce.

„Zrovna nedávno tady jeden občan slavil narození svého prvního potomka. A ještě vám povím jednu zajímavost. Tahle škola se stavěla v roce 1921 a byla hotová za jeden rok. A stavitel za kvalitu stavby ručil veškerým svým majetkem. To už by teď žádná stavební firma už neudělala," dodal na závěr zajímavého vyprávění Josef Novotný.