Záměr pronájmu bytů lidem nacházejícím se v sociálně nepříznivé situaci podpořili obecní zastupitelé. Výstavbu obou bytů v obecní budově se podařilo uskutečnit za pomoci dotace ministerstva pro místní rozvoj.

„Z tohoto důvodu jsou přesně stanoveny podmínky, za kterých můžeme byty pronajmout. Zájemci musí být trvale hlášení v Ratměřicích. Ani nájemníci, ani další členové domácnosti nesmí vlastnit nebo mít v nájmu jiný byt nebo rekreační objekt a jejich čistý příjem za poslední rok nesmí přesáhnout patnáct tisíc korun, v případně jednotlivce," upřesnil některá kritéria pro uchazeče o malometrážní obecní bydlení ratměřický starosta Viktor Liška.

Oba obecní byty mají podlahovou plochu zhruba čtyřicet metrů a je v nich instalováno základní vybavení jako je kuchyňská linka, sporák, vana, umyvadlo či záchod.

„Vytápění je zajištěno elektrickými otopnými tělesy, 
k ohřevu vody slouží elektrický zásobníkový ohřívač. Vstup do společných prostor je zvláštním odděleným vchodem," přiblížil sociální bydlení starosta Ratměřic s tím, že nájemní smlouva bude uzavřena na dobu určitou, a to maximálně na dva roky. Pokud budou uspokojeni žadatelé z cílové skupiny, je možné byt přidělit i osobám mimo ní, ale jen maximálně na jeden rok.

Přihlásit se včetně doložení všech potřebných dokumentů je možné ještě do konce tohoto týdne, tedy do pátku 4. dubna.

„Pronájem bytů bychom chtěli uskutečnit od začátku května,"doplnil Viktor Liška.

KAREL CHLUMEC