Právě pomoc lidem, kterým příjemnou chvilku na vodě zhatí nenadálá událost, požár výletní lodi, nacvičovaly včera složky středočeského Integrovaného záchranného systému. Cvičení nařídila hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. „Cvičení má za cíl prověřit spolupráci složek Integrovaného záchranného systému," vysvětlila hejtmanka před zahájením akce, která se konala na hladině Slapské přehrady a pozemcích Vojenského lázeňského a rekreačního zařízení Měřín nedaleko Neveklova na Benešovsku. „Cvičení to rozhodně nebude poslední, další připravujeme na 13. června," doplnila.

Scénář cvičení byl prostý. Zachránit 58 lidí z hořícího parníku uprostřed jezera. A také pochopitelný. „Chceme v kraji posílit turistickou lodní dopravu," dodala hejtmanka.

Na záchraně výletníků se podílelo 26 hasičů z HZS i SDH, 23 zdravotníků ze ZZS Středočeského kraje a Asociace samaritánů ČR a také 14 policistů. Prověrkou příjmu pacientů prošly také krajské nemocnice v Příbrami a Benešově.

Ilustrační foto
Disciplinárka byla na hráče shovívavá

Pro pracovníky záchranky cvičení znamenalo poměrně citelný zásah do „běžného" života. „Museli jsme aktivovat traumatologický plán a větší počet výjezdových skupin. Kvůli zraněním více osob bude potřeba postupovat jinak, než při běžných výjezdech," přiznal Michal Gozon ředitel ZZS Benešov před startem cvičení a zdůraznil zajímavost prověrky, jíž se účastnili zdravotní záchranáři z celkem pěti základen. „Díky tomu, že se posádky neznají a nejsou na ničem domluveny, je to jedinečné cvičení, které se hodně blíží realitě," doplnil lékař Michal Gozon s tím, že se na samotnou práci při záchraně cestujících z lodi hodně těší, je rád, že je příjemné počasí a věří, že se zdravotní záchranáři se zadáním dobře poperou.

A to se také stalo. A nejen ze strany zdravotních záchranářů. Platí to, i když celkové hodnocení organizátorů cvičení ještě není dokončeno. „Podle toho, co jsem viděl, myslím, že můžeme být na sebe pyšní," zhodnotil ředitel krajského HZS Miloslav Svatoš „své hochy."

Taktická cvičení při tom Svatoš vnímá jako přínos, protože návyky při nich získané, se pak lépe uplatňují v praxi. „A to se vyplatí," míní Miloslav Svatoš.

V rámci cvičení Policie ČR veřejnosti představila vůbec poprvé dvoučlennou letku dronů. Ty se sice nad hladinou jezera vznášely, ale nebyly to stroje policejní, nýbrž televizních štábů.

Jiří Kajínek.
Propuštění Kajínka bude zařizovat ministerstvo a soud, uvedl Hrad

Studentka Eliška Houdková věří, že příprava pomůže všem

Studentka benešovské zemědělské školy Eliška Houdková se jako figurantka zúčastnila cvičení složek IZS vůbec poprvé.Zdroj: Deník / Kellner ZdeněkTak trochu podle Jana Wericha, že v případě, že nejde o život, nejde o nic, se chovali figuranti při včerejším cvičení havárie parníku na Slapech.

Ale jen do chvíle, než akce začala. Pak své úlohy studenti z Kladna a benešovské zemědělky vzali velice vážně. Vložili se do rolí zraněných tak, že byste snad ani nevěřili, že to jen hrají.

Jednou z později zachráněných z lodi Mír, byla také osmnáctiletá benešovská studentka Eliška Houdková. „Na cvičení se všichni moc těšíme," usmála se sympatická brunetka.

Vzápětí ale, už s vážnou tváří přiznala, že je ráda, že situací, kterou možná někteří účastníci cvičení jednou projdou doopravdy, zažijí teď jen nanečisto. „Myslím, že nás tahle zkušenost může i poučit," uvedla, aniž by tušila, co ji na lodi čeká. „Nikdo nám nic neřekl, vím jen, že asi nebudeme zranění," zasmála se slečna, která se podobného nácviku nikdy před tím nezúčastnila.

Příprava na podobné reálné situace je podle ní ale potřeba. „Věřím, že to pomůže. A také že v případě, že to bude jednou opravdu potřeba, nám policisté, zdravotníci i hasiči pomohou," dodala studentka Eliška.

Martin Kupka: V Benešově chybí centrální urgentní příjem pacientů

Účast při taktickém cvičení IZS Slapy 2017, mají po včerejšku za sebou také příbramská a benešovská Nemocnice Rudolfa a Stefanie. Jejím úkolem byla prověrka takzvaného traumaplánu, tedy i příjem a třídění většího počtu zraněných.

„Cvičení bylo pro nás velmi užitečné," potvrdil náměstek středočeské hejtmanky pro zdravotnictví Martin Kupka. „Měli jsme možnost vidět, jak se roztřiďují zranění, ale přínosné bylo cvičení zejména porovnáním přijmu pacientů v nemocnici s centrálním urgentním příjmem a bez něj," připomněl zdravotní rada.

Z toho pak jasně vyplynulo, jak moc v Benešově, na rozdíl od Příbrami, tato část nemocnice chybí. Příjem zvýšeného počtu pacientů ukázal i další slabinu benešovské nemocnice – příjezd do ní. Právě proto se nyní na kraji vážně zabývají výstavbou urgentního příjmu v Benešově a vylepšením možností příjezdu do nemocnice.

Psí útulek. Ilustrační foto.
Psi z maršovického útulku se zúčastní Psolympiády