„Zapečetění urny je to poslední. Předtím je třeba připravit volební místnost, kde nesmí chybět znak České republiky, vytisknout seznamy voličů, orazítkovat obálky. Šedá je pro kraj, žlutá do senátu," vysvětlila zapisovatelka Soňa Vanhoecke s tím, že je dobré mít nachystané pomocné sčítací archy, které pomáhají při konečném součtu hlasů či do zástěn vyvěsit manuál, jak volit a kam s kterou obálkou.

„No a nakonec zapečetění urny. A to jak velké, která je ve volební místnosti, tak přenosné, s kterou půjdeme v šestnáct hodin za voliči do Domu s pečovatelskou službou v ulici Františka Václava Mareše," uvedla včera krátce před zahájením voleb zapisovatelka, která je prý mimo jiného takovou spojkou mezi městským úřadem a volební komisí.

Soňa Vanhoeke působí na benešovském MěÚ už dlouhých osmnáct let. Za tu dobu byla jednou, hned na začátku své kariéry, pouhou členkou komise. V dalších volbách už zastupovala funkci zapisovatelky a to jí vydrželo až do dnešní doby.

Přestože má ve volební desetičlenné komisi jeden z nejdůležitějších úkolů, na to, aby šla sama volit, si čas najde.

„Půjdu hned dneska odpoledne," upozornila v pátek Vanhoecke.

Ta musela zajistit nejen bezproblémový chod voleb, ale i domácnosti. Proto ve čtvrtek pro svou rodinu navařila polévku s játrovými knedlíčky, koprovku, svíčkovou, čtyři šišky domácích houskových knedlíků, a ke kávě buchtu s vaječným koňakem a bábovku.

„Tu buchtu jsem vzala i mamince, která se mnou zasedla, jako členka volební komise už popáté," poznamenala Soňa a dodala, že letos je v ní zastoupeno šest politických stran.

„To tady ještě nebylo. Většinou bývají tak čtyři," zdůraznila na závěr Vanhoecke.