Takhle ještě donedávna hodnotili po povodňovou situaci s dostupností vody obyvatelé Bystřice. Ale to se v neděli částečně změnilo. Zatímco pitnou vodu z cisteren měli lidé k dispozici stále, kohoutky všech domácností, místo aby z nich tekla voda, jen zlověstně syčely.

„Manžel přijel v neděli dopoledne celý propocený z vyjížďky na kole, chtěl se osprchovat, ale marně. Ze sprchy nevytekla ani kapka," postěžovala si jedna z obyvatelek bytovek bystřického sídliště, kteří se kvůli havárii na vodovodním řádu ocitli část víkendu zcela na suchu.

„Ještě když jsem v pondělí ráno odcházela, do práce voda netekla," rozčilovala se žena s tím, že ještě čtrnáct dní po povodních není provozovatel vodovodu schopný zajistit pitnou vodu.

„A teď nemáme už ani v čem se umýt nebo čím spláchnout záchod," dodala nespokojená matka tří dětí.

Že se takřka celá Bystřice ocitla v neděli a pondělí ráno bez vody potvrdila i Zdeňka Mrázková tajemnice městského úřadu Bystřice. Podle jejích slov došlo na bystřickém vodovodu hned ke třem haváriím, které se vodohospodářská společnost, coby majitel vodovodního řádu snažila postupně odstraňovat.

„Nejprve byla vadná nějaká šoupadla a potom se ještě objevila porucha na přípojce k soukromému objektu," přiznala Mrázková. Zároveň ale zdůraznila, že v pondělí dopoledne se podařilo závady odstranit a voda v deset hodin začala opět téct.

Ovšem i nadále pouze jako užitková. Obsahuje totiž velké množství dusičnanů. Devadesát miligramů na litr vody a limit pro pitnou vodu, který je stanovený českou legislativou je padesát. Pro kojence je hodnota dusičnanů bezpečná dokonce pod deset miligramů.

„Při nedávných povodních se totiž porouchalo zařízení na odstraňování dusičnanů a z toho důvodu je jejich hodnota vyšší," vysvětlila Mrázková a dodala, že nový přístroj je už objednaný. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o zboží zahraniční výroby je jeho dodání časově náročnější. Zdeňka Mrázková přesto věří, že doba, kdy lidem v Bystřici poteče z vodovodních kohoutků opět pitná voda, se dá počítat už pouze v řádu několika dnů.