Mezi plátci je nejvíce rodičů školáků, tedy mladých lidí.

Nové vedení města totiž uvažuje o tom, že přenechá přípravu až 2400 obědů denně firmě Eurest. A ta, jako podnikatelský subjekt, nebude chtít hospodařit bez zisku, jak to nyní dělají neziskové, příspěvkové organizace.

„Město oslovil Eurest s dotazem, zda může předložit nabídku na správu školních jídelen,“ uvedl místostarosta Tomáš Podhola, autor textu uveřejněného na webu města. „Nevidím důvod, proč odmítat nabídku, která může něco našemu městu přinést,“ vysvětlil s tím, že bez porovnání vlastně ani neví, jestli současné jídelny vaří dobře nebo špatně a to samé platí i o jejich hospodaření. „Nevíme, jestli vaří draze či levně,“ tvrdí.

Když prý bude nabídka Eurestu lákavá a zastupitelstvo to odsouhlasí, vypíše město výběrové řízení. Pokud se do něj vedle Eurestu nepřihlásí jiný soukromý subjekt, budou nejspíš muset svou oprávněnost k životu prokazovat nevýdělečné a proto znevýhodněné školní jídelny.

Zda by to tak bylo, ale Podhola včera říci nedokázal. Zásadně však popřel zvěsti, že by příchod Eurestu zdražil cenu jídel.

„Ceny musí zůstat stejné podobně, jako počet pracovních míst,“ tvrdí místostarosta.

To ale kuchařky neuklidňuje, bojí se o práci a pocity raději vyjadřují bezejmenně.

„Při převzetí jídelen by pracovní příležitosti byly zachovány,“ ujistil však Podhola.

„Později už to neuhlídáme. Jsou jako každá jiná firma. Udělají si to tak, aby to pro ně bylo ekonomicky zajímavé,“ připustil benešovský politik a nevyloučil, že si soukromá firma například po roce nestanoví vlastní, nová pravidla fungování jídelen.

„Nebudeme jí moci ovlivnit zevnitř, ale mohli bychom jí vypovědět smlouvu,“ připomněl jedno z možných řešení regulace Podhola. „Ale to jsme teď strašně daleko. Pokud by nabídka byla pro město nevýhodná, nešli bychom do toho,“ ujistil. „Pokud ano, smlouvu bychom uzavřely jen do roku 2014, kdy nás čekají další volby,“ řekl politik.

Kromě kuchařek, které se, jak se zdá reálně obávají ztráty zaměstnání, by se na pozoru měli mít také místní dodavatelé. Jim hrozí, že změnou provozovatele školních jídelen přijdou o své odběratele.

Počínání současného vedení města překvapilo například bývalého místostarostu Jiřího Jandače.

„Vždy jsme se řídili tím, že je dobře si udržet své organizace a můžeme tak ovlivňovat cenu jejich služeb pro občany. Proto jsme nikdy neprodali technické služby, městská sportovní zařízení, městské kulturní středisko nebo městská tepelná zařízení,“ řekl.
I když se Tomáš Podhola cítí jako benešovský patriot, nechce za každou cenu utrácet veřejné prostředky jen proto, aby upřednostnil firmy z Benešova.

„Musíme se chovat jako správní hospodáři. Jestliže je tu nabídka a město může ušetřit, nemůžeme to odmítat,“ míní místostarosta.

Jídelnu s vlastními kuchařkami by rozhodně neměnil například kantor Filip Zafouk. „V naší jídelně jsem spokojený. Z toho vyplývá, že by se to nemělo měnit. Do zákulisí ale nevidím. Hodnotím to jen jako strávník,“ řekl.

Názor na případný příchod Eurestu si zatím neudělal ani zastupitel Karel Navrátil.

„Stravuji se ve školní jídelně Na Karlově a jsem tam maximálně spokojený. Nevím, zda by se kvalita jídla dala ještě vylepšit. Mluvil jsem s kolegou Tomášem Podholou a ten je z myšlenky nadšený. Je to zřejmě jeho dítě,“ uvedl otevřeně pediatr Karel Navrátil a přiznal, že zatím na situaci nemá vyhraněný názor. „K příchodu Eurestu jsem ale spíš skeptický,“ řekl.

Kdy se nabídka Eurestu na benešovské radnici objeví, není jasné. Ještě, než se tak stane, však kuchařky mobilizují síly. Dospělým strávníkům chtějí předložit k podpisu petici, jako protest proti chystaným změnám.