„Ráda bych poskytla rodičům alternativu pro jejich děti,“ uvedla jeden z důvodů. Tím dalším, možná ale dokonce úplně prvotním je to, že dvě šestileté děti Heleny Šešinové v září poprvé vstoupí jako žáci do základní školy.

Tvůrčí a přátelské prostředí hodlá Šešinová vybudovat díky malým třídním kolektivům do patnácti dětí. Zpočátku, to by mělo být ve školním roce 2018/2019, to bude jen první třída, postupně se pak, podle zájmu, počet tříd zvýší. Ale jen v rámci prvního stupně, tedy do páté třídy.

V Táborských kasárnách vypukne o víkendu festival Exploration.
Za elektronickou hudbou míří do Benešova tisíce lidí

„Nechceme vytvářet konkurenci státním školám ani výstřední způsob vzdělávání. Chceme jen využívat to nejlepší, co vzdělávání na této úrovni nabízí. Tedy včetně waldorfské a montessori pedagogiky a také s důrazem na jazyky a samozřejmě s ohledem na individualitu každého žáka,“ vysvětlila podnikatelka. „Ve třicetičlenném kolektivu vzdělávání není ideální a to není nic proti státním školám. Tak to prostě v Česku je, i když věřím, že i to se snad brzy změní,“ uvedla Helena Šešinová.

K tomu má ještě hodně daleko. V současné době totiž žádá kraj a potažmo Ministerstvo školství o povolení školu provozovat. Kvůli tomu už také žena požádala benešovské radní o vyjádření.

Požár maďarského kamionu na dálnici D1 u Ostředka.
Oheň na dálnici zastavil cestu melounů k zákazníkům

„V zásadě podporujeme to, aby měli rodiče v Benešově možnost vybrat si pro své děti z nabídky vzdělávání. Proto nemáme problém s tím, aby takové zařízení v Benešově vzniklo a tuto školu bychom nevnímali jako negativní konkurenci vůči stávajícím státním školám na území města,“ stojí v usnesení rady města a ztotožňuje se s ním také místostarostka Benešova Nataša Bruková, i když vedoucí odboru školství MěÚ Benešov Ivana Kárová na záležitost hledí z trochu jiného úhlu. „Nedovedu si to moc dobře představit. Zajistit chod školy bude hodně složité. Organizačně, prostorově i finančně,“ míní Ivana Kárová.

Pro ZŠ Zvonková, která by měla sídlit v rohovém objektu na Malém náměstí, proti domu s pečovatelskou službou, má už vybrané také pedagogy včetně dvou mužů. Kantoři by učili na plný úvazek a kromě učeben by využívali také možnosti přírody, kam to z centra Benešova není daleko. Pokud se do soukromé školy přihlásí rodiče dítě s nějakým problémem, není v tom problém. Samozřejmě to bude záviset na vedení školy.

Ale, jak už řečeno, vize je to s výhledem na září 2018, která bude závislá na vůli ministerských úředníků. Ti ale celých 60 procent žádostí o soukromé základní školy smetli se stolu.

ANKETA: Co si myslíte o vzniku první soukromé základní školy v Benešově? 

Lucie Pecková, BenešovZdroj: Deník / Kellner Zdeněk

Lucie Pecková, Benešov 
Žiji v Benešově pouze chvíli, ale myslím si, že je to správně, zvlášť pokud by měla například nějaké zaměření na jazyky. Nevím zatím, jak velký počet škol zde v Benešově je, protože v tuto chvíli mě zajímají spíš mateřské školy, ale žije tu poměrně hodně lidí, a tak čím víc škol, tím lépe. Jen ať se děti vzdělávají.

Aleš Strnad, PrahaZdroj: Deník / Kellner Zdeněk Aleš Strnad, Praha
Sice nejsem z Benešova, ale myslím, že je fajn mít ve městě soukromé i státní školy, protože každá si udržuje svůj standard. Je dobré mít větší spektrum škol, ať je to základní, střední či vysoká škola, jediný problém by mohl nastat, pokud by se ta soukromá škola úzce specializovala na lidi z vyšší třídy, to pak zbytečně prohlubuje napětí mezi společností.

 

Kolona amerických aut v Drahňovicích.
Angloamerické síly "obsadí" obec Drahňovice