Důvod k tomu je prostý. V oddělení, v panelovém objektu u staré brány nemocnice, totiž v těchto dnech a měsících úřadují místo sester a lékařů zedníci. „Rodiče musí se zdravotními komplikacemi svých dětí chodit do přízemí pavilonu gynekologie,“ připomněl mluvčí nemocnice Petr Ballek.

Úplně nové dětské oddělení bude sice na stejném místě, jako to původní, tedy v onom panelovém objektu, ale místo najde v pátém patře. Tam dříve sídlilo oddělení lůžek ošetřovatelské péče. „To že se nejedná o nic jednoduchého, potvrzuje i cena celé stavební akce, která činí 18 milionů korun,“ uvedl mluvčí s tím, že celou částku jako dotaci poskytl Středočeský kraj, zřizovatel nemocnice a její jediný akcionář.

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman se zdrží v Benešově jen krátce

Hlavním úkolem, který v souvislosti s nutným přemístěním dětského oddělení bylo nutné splnit, bylo neuzavřít oddělení a pokud možno jeho provoz omezit jen nepatrně.

Na původní dětské oddělení ve čtvrtém patře pavilonu se nastěhovalo oddělení lůžek ošetřovatelské péče a právě jím uvolněné prostory v pátém patře, si vzali do práce stavebníci. „Oddělení pro malé pacienty se začalo budovat na počátku března, hotovo by mělo být v září. Zahájení provozu nového Dětského oddělení benešovské nemocnice, na jehož výzdobě a designu se bude podílet také Nadace Archa Chantal Poulain, se předpokládá na přelomu září a října,“ dodal Petr Ballek.

Samozřejmostí nového oddělení mimo dětského designu na chodbách, ordinacích i pokojích, budou i nové postele, nábytek a další vybavení.

A na to se už také hodně těší vrchní sestra dětského oddělení Marie Marvanová, která ještě připomněla, že nové oddělení bude splňovat veškeré požadavky kladené na poskytování zdravotních služeb v současné době. „Bude tam prostorná čekárna před ambulancemi, příjemné prostředí oddělení s novou hernou pro děti, pokoje pro dětské pacienty vybavené samostatným sociálním zařízením,“ dodala zdravotnice.

Ilustrační foto
Pachatele přepadení odhalili. Teprve sedmnáctiletá dívka ohrožovala zbraní ženy