Právě takové prohřešky proti etice nebo dokonce zákonům České republiky, by ještě letos neměly být možné ani v Týnci nad Sázavou.

Město totiž, v souladu se změnou Zákona o veřejných zakázkách, připravuje ke spuštění systém, který by podobné manipulace měl vyloučit, nebo lezce odhalit.

„Systém by měl zahrnovat i možnost zapojení se do elektronických aukcí a evidenci veřejných zakázek," uvedl starosta Martin Kadrnožka.

Město podle jeho vyjádření zatím hledá optimální model vyhovující aglomeraci velikosti Týnce. Měl by také umožnit veřejné zakázky evidovat a samozřejmě provádět.

„Zatím sbíráme zkušenosti u podobných měst," přiznal starosta Týnce nad Sázavou 
s tím, že celý systém by chtěl spustit ještě v tomto roce. 
Od nákupu si starosta slibuje nejen zprůhlednění veřejných zakázek, ale pro městskou kasu také úsporu. Tu například při nákupech spotřebního materiálu.

Kvůli úsporám týnecká radnice také mění dosud využívaný právní systém.

„Dostali jsme nabídku od jiného dodavatele, vyzkoušeli ji a zjistili, že je uživatelsky přívětivější a navíc i levnější," tvrdí Martin Kadrnožka. Týnec proto vypověděl smlouvu provozovateli systému Aspi a koupil systém Codexis, který bude používat za výhodnějších podmínek.

„Změny software na úřadě nejsou nikdy jednoduché, protože v sobě zahrnuje historii starou i deset let. Proto jeho výměna někdy ani není možná. Právní systém historii nemá, takže jeho výměna je jen o ceně," dodal starosta Týnce.