I to si lze pořídit za dva a půl milionu korun. Benešovská radnice za stejnou částku zrekonstruuje svatební místnost.

„Je to nedůstojné místo. Já bych si tam svatbu nikdy neudělal. Raději bych moknul na Chvojně,“ obhajoval záměr starosta Benešova Jaroslav Hlavnička.

Jeho kolega z vedení, místostarosta Roman Tichovský připomněl, že do současné, i když používáním notně opotřebované podoby, se místnost v přízemí radnice dostala už před sedmnácti lety a posezení svatebních hostů tam zajišťují dva druhy židlí. Navíc peníze, které chce město do opravy vložit ušetřilo při zateplování Základní školy v Jiráskově ulici.

„Díky výběrovému řízení jsme cenu akce snížili o deset milionů korun,“ potvrdil Tichovský.

Opoziční zastupitel Rudolf Fulín ale v tak nákladné rekonstrukci prioritu pro město nevidí.

„Ceny jednotlivých částí rekonstrukce jsou nestydaté. Například osvětlení za tři sta tisíc korun. Peníze bychom měli dát raději do oprav chodníků. Po nich se tu nedá chodit,“ poukazoval.

Fulínův názor ale nepodpořil ani jeho stranický kolega Jaroslav Duras.

„Obřadní místnost si to zaslouží. Neměli bychom být úzkoprsí,“ řekl. „Když jsme tak pěkně ušetřili, měli bychom dát více peněz na sociální záležitosti, pro K–centrum a čerčanský hospic,“ navrhl, ale jeho podnět zůstal nevyslyšen.

Jenže právě částka na rekonstrukci, o níž se radnice neúspěšně pokoušela v posledních třech letech, vyvolal mezi opozičními zastupiteli řadu otázek a připomínek.

„Klidně to dejte četníkům. Z toho obavy nemáme,“ ujišťoval při projednávání na zastupitelstvu starosta města Jaroslav Hlavnička při námitce Rudolfa Fulína, že by čistotu akce měla prošetřit policie.

Realizaci totiž dostal na starosti bez výběrového řízení známý projektant Jan Špaček. Jeho prací je například úprava interieru pražské Kavárny Slavia. Špaček nejen navrhl úpravy, ale současně na jejich realizaci bude také dohlížet. Svůj návrh ohodnotil částkou sto tisíc korun, která je podle představitelů města nižší, než by byla u jiných architektů.

Při úvahách o nutnosti rekonstrukce obřadní síně, kterou kromě svatebčanů využívá radnice k vítání nových občánků, předávání různých ocenění nebo i setkávání se školáky, Benešovští lehce pošilhávali také k obdobné místnosti ve Vlašimi.

„Ta naše je proti vlašimské dost mizerná,“ posteskl si Tichovský.

Žertem pak navrhovatelé zdůraznili, že Benešov přece nemůže dopustit, aby byla Vlašim lepší.

Současnou podobu obřadní místnosti, do níž se vchází z průjezdu radnice, zajistila už před sedmnácti lety rekonstrukce architekta Josefa Pleskota. Tehdy dělníci na žulové desky natáhli stěrku a po jejím zatvrdnutí na ní nalepili v celé ploše koberec.

Ten je už prošlapaný. V rámci nového projektu dělníci odstranili nejen koberec, ale také stěrku. Jen její odbroušení až na dlažbu vyjde na sto tisíc korun.

Zastupitelé i přes několik nesouhlasných reakcí záměr radnice posvětili.

Už před tím, během Benešovského jarmarku vyklizený prostor posloužil účinkujícím, jako odkládací prostor. Včera dělníci instalovali na strop a stěny sádrokarton.

„Obřadní místnost musí být připravena na svatby během necelého měsíce. Už čtvrtého června se tam koná první svatba,“ doplnil Tichovský a připomněl, že zájem o svatby na radnici v poslední době hodně zesílil. Obřad tam totiž stojí pouhou tisícikorunu.

Například v jemnišťské kapli za totéž zaplatí snoubenci patnáct tisíc korun. Na Konopišti pak za svatební salonek musí dát 6000, v Růžové zahradě 8400 korun a v kapli svatého Huberta dokonce bez čtyř korun rovných 10 tisíc.