I když v uplynulých dnech zapršelo, celkově se minulé měsíce hodnotí spíše jako sušší. V některých částech republiky mají dokonce zemědělci obavy o letošní úrodu. Ti v okolním regionu k nim ale zatím nepatří.

To potvrdil i Jan Procházka, ředitel společnosti Agro Podlesí v Červených Janovicích. „V dubnu byly srážky nadstandardní a v tomto týdnu spadlo čtyřicet milimetrů srážek, situace díky tomu není kritická," řekl. Podobně se na věc dívá i předseda Agrární komory Benešov ze Zemědělského družstva Neveklov Pavel Vosolil. „Co se týká ozimého obilí, o to obava být nemusí," podotkl.

Situace ale není tak dokonalá, jak by se mohlo zdát. I když se částečně díky nedávnému vydatnému dešti podmínky zlepšily, určité obavy zemědělci mají při pohledu na pole osetá až na jaře, třeba ječmenem a zejména mákem. „Kdyby v nedávných dnech nepřišly srážky, byl by asi problém. Ale když teď přijdou očekávané další, bude situace v normálu," popsal situaci Robert Hofman, jednatel Poline Nebovidy, jedné z největších zemědělských společností regionu.

Radnice v Benešově.
KRÁTCE: Cenu za kvalitu a inovaci získal Benešov

Kvůli suchu některá pole museli zemědělci dokonce přesívat. „Z pětašedesáti hektarů jsme podruhé seli mák na deseti hektarech," uvedl Pavel Vosolil, ale jako kritickou situaci na polích to neoznačil. „Pořád je dost času, aby se situace zlepšila a úroda se povedla," poznamenal Vosolil a zároveň připomněl, že loni touto dobou byla situace kvůli suchu ještě horší.

Jestli bude situace letos také taková, záleží samozřejmě na počasí. A také na tom, jaký déšť, v případě, že přijde, to bude. „Když přijde déšť s bouřkou a kroupami, jako nedávno, tak voda rychle odteče. To situaci s deficitem vody výrazně nezlepšuje," vysvětlil Procházka.

Podle zemědělce Lukáše Rudolfského je navíc trvalejší sucho způsobené hlavně slabou vrstvou humusu v půdě. „Ta nedokáže udržet vláhu," je přesvědčen, ale jako pěstitel vinné révy zatím obavy nemá. „Réva je přece jenom v zemi hlouběji," řekl. Pšenice na tom podle něj také nebude nijak špatně. „Problém sucha se již řešil mnohokrát. Podle mě to není nikdy tak špatné, jak se předpokládá," dodal s tím, že zisky budou zhruba o deset až dvacet procent nižší. To podle něj není žádná katastrofa.

Jaká tedy úroda obecně bude, ukážou až následující týdny. „V současné době ještě není rozhodnuto. Sucho je na některých místech patrné a výnos z jarních obilovin to může snížit," shrnula Veronika Vraná, vedoucí kutnohorské kanceláře Zemědělského svazu České republiky.

Iveta Filipová z SDH Chmelná vyhrála titul první vicemiss v soutěži Miss hasička Středočeského kraje.
K dobrovolným hasičům mě přivedl táta, říká vicemiss hasiček Iveta Filipová