„Cílem soutěže je poznání či rozšíření obzorů o turisticky zajímavých míst ve Středočeském kraji. Chceme vést žáky k lepšímu poznání kraje, ve kterém žijí, a k jejich aktivní zapojení do dění v regionu. V neposlední řadě také očekávám, že dojde k posílení spolupráce mezi zřizovatelem a jeho příspěvkovými organizacemi," uvedl středočeský hejtman Josef Řihák, který nad celým projektem převzal záštitu.

Úkolem soutěžních týmů je zpracovat projekt, který přinese podněty pro vybudování nových naučných stezek. Odborná komise, která bude soutěž vyhodnocovat, bude klást důraz na originalitu nápadu, kreativitu žáků, či netradiční zpracování lokální zajímavosti.

„Členy hodnotící komise budou vedle hejtmana Josefa Řiháka také jeho náměstci Marcel Chládek a Milan Němec. Dále to budou Karel Horčička, předseda výboru pro regionální rozvoj, Lenka Sešínová, předsedkyně Klubu českých turistů Středočeská oblast, a Ivana Chottová, předsedkyně Krajské hospodářské komory pro Střední Čechy," sdělila Nicole Mertinová, tisková mluvčí Středočeského kraje.

„Počet soutěžních týmů za jednu školu je neomezen. Tým musí být tvořen nejméně dvěma, nejvíce deseti žáky. V čele týmu musí být učitel, který ale může mít na starosti i více soutěžních družstev," pokračovala Mertinová.

Soutěž je vyhlášena ve dvou kategoriích. První kategorie pro střední školy a učiliště, druhá pro domy dětí a mládeže, základní umělecké školy a základní školy speciální.

Tři nejlépe vyhodnocené projekty, které vybere hodnotící komise, poté navrhne Radě kraje k realizaci v roce 2014. Zatímco vítězné týmy získají zahraniční zájezd do partnerských regionů a vedoucí vítězných týmů obdrží kvalitní tablet, absolutní vítěz a první týmy v obou kategoriích se mohou těšit na zájezd do Francie do regionu Burgundsko. Soutěžící na druhých místech v obou kategoriích pak navštíví Spolkovou republiku Německo, spolkovou zemi Porýní – Falc a třetí v obou kategoriích vyhrají zájezd do Opolského vojvodství v sousedním Polsku.

„Vyhodnocení a obhajoba projektů před odbornou komisí se bude konat v listopadu. V prosinci pak dojde k slavnostnímu vyhlášení vítězů," dodala tisková mluvčí a připomenula, že termín pro zaslání zpracovaných projektů je do 15. října 2013.