To a mnoho dalších věcí si budou moct již zanedlouho vyzkoušet studenti benešovského gymnázia osobně.

„V rámci propagačních aktivit pořádáme první výjezd mobilní laboratoře, která má studentům přiblížit téma forenzní analýzy," uvedla Ivana Picková, vedoucí oddělení komunikace Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT) Praha s tím, že s pilotním projektem zamíří právě do Benešova.

„Chceme studentům ukázat, že scény z filmové kriminálky, kdy se pomocí kriminalistické svítilny, kterou máme k dispozici, hledají po místnosti stopy tělních tekutin, jako je krev, sperma či sliny nejsou úplně přesné," popsala cíl této aktivity Picková, která zároveň vysvětlila zásadní rozdíl mezi vyšetřováním filmových kriminalistů a těch skutečných.

Zatímco prý v televizi skvrna od krve pod speciální lampou svítí, ve reálném vyšetřování je to naopak. Ta světlo pohlcuje a je nutné ji hledat jiným způsobem.

Jiné je to u ostatních tělních tekutin. Ty už pod paprsky kriminalistické svítilny skutečně svítí," potvrdila pracovnice Vysoké školy chemicko-technologické.

Kromě praktické části projektu, kdy budou moct studenti zkoumat vlastní otisky prstů pomocí inkoustového polštářku nebo takzvanou nešpinící technikou snímání otisků, či si třeba vyzkoušet zviditelňování otisků prstů daktyloskopickým práškem, bude i čas na diskuzi.

„Studenti budou mít možnost se dozvědět, co to jsou papilární linie, jaká je struktura otisků prstů nebo třeba jak se provádí identifikace osob," dodala závěrem Picková.