Situaci si vedení města uvědomuje léta. Jenže na změnu chyběly peníze. Bez dotace radnice do přestavby bývalého Ústavu zemědělské ekonomiky a informací v Hodějovského ulici, spočítané na 48,3 milionu korun, nechtěla jít. Teď se ale situace změní.

Policie - ilustrační snímek
Policisté vyzvídali u dětí, jak se za volantem chovají rodiče

BEZBARIÉROVÝ VCHOD

Objekt, do něhož se děti z Katušky nakonec přestěhují, je nyní bez využití. Rekonstrukce ústavu pro potřeby školy a nové přístavby přinese nejen vybudování prostorných učeben, ale také bezbariérový přístup. „Vzhledem k požadavkům školy, které vyvolává zvyšující se počet žáků s kombinovanými poruchami a vyšším stupněm postižení, je pro takovýto projekt zásadní velikost tříd, dostatek klidových místností, komunikační prostory, zvláštní nároky na hygienické vybavení,“ upozornila Helena Kaňková, vedoucí Odboru rozvoje města a správy majetku Městského úřadu Benešov.

Historie praktické školy v BenešověZdroj: Deník

Kliknutím infografiku zvětšíte.

Na návrzích na přestavbu se svými radami podílela také ředitelka Základní školy a Praktické školy Benešov Ludmila Králová. Ta ve svých návrzích zohledňovala jediné: „Aby zařízení ještě více vyhovovalo účelu, jemuž by mělo sloužit, tedy dětem se středně těžkým, těžkým a kombinovaným postižením,“ podotkla vedoucí pedagožka.

STOVKA ŽÁKŮ

Ani takové úpravy ale městu dotace nezajistí. Na budování totiž Ministerstvo školství nevypsalo dotační titul a podpora Operačního programu Životní prostředí, určeného jen na zateplení a výměnu oken u původních objektů, je pro Benešov nevýhodná. Stavbu školy proto zaplatí město bez dotací a začne s tím už v úvodu září. Plocha nové školy zabere téměř tisíc metrů čtverečních plochy a využívat je bude 102 žáků, které bude mít na starosti 23 zaměstnanců.

Lucie Ratajová, rozhodčí FAČR pro profesionální soutěže, účastnice ME, MS žen a Letních olympijských her v brazilském Rio de Janerio
Ptejte se on-line Lucie Ratajové