„Stávající školní družina už přestala vyhovovat, jelikož je ve škole hodně dětí, takže ji rozšiřujeme o byt školníka. Jedná se zhruba o 130 metrů čtverečních, které bychom chtěli do konce roku pro tyto účely přebudovat," vysvětlil v úvodu starosta Trhového Štěpánova Josef Korn, podle jehož slov se jedná o menší stavební úpravy. Zatímco některé příčky je třeba ubourat, jiné musí zedníci naopak vystavět.

K realizaci rozšíření školní družiny nahrál městu i fakt, že školník, který byt obýval odešel do důchodu, a tudíž bylo možné prostory využít pro děti. v opačném případě by musel zřizovatel hledat náhradní místo.

„Jaká byla kapacita družiny do konce loňského školního roku, a kolik dětí ji bude moct po zvětšení navštěvovat, vám přesně neřeknu. To by věděla ředitelka školy, ale ta je v současné době na dovolené v zahraničí," přiznal starosta města.

„V této chvíli jsou na programu přípravné a vyklízecí práce. S vlastními stavebními úpravami chceme začít s novým školním rokem," prozradil Josef Korn a dodal, že přestavbu bytu pro školníka na školní družinu, která se bude pohybovat v řádu stovek tisíc korun bude hradit město ze svého rozpočtu.

V posledních několika letech prošla rekonstrukcí například i cvičná kuchyňka, tělocvična nebo fotbalové hřiště, na které byl položen nový umělohmotný povrch. Na místě bývalé školní zahrady pak vznikl zcela nový sportovní areál, jehož součástí je hřiště na malou kopanou, basketbal, volejbal, nohejbal, tenis a další míčové hry, kurt na plážový volejbal, atletická dráha s doskočištěm, ohniště s posezením a dětské hřiště s celou řadu herních prvků.

Kapacita družiny je 50 dětí a má dvě oddělení po 25 žácích. Družina má k dispozici dvě místnosti. Větší místnost, která je přibližně stejně velká jako třída, je vybavena odpovídajícím nábytkem, kobercem, výtvarnými pomůckami, stolními hrami, hračkami, stavebnicemi, časopisy a knihami a sportovním náčiním. Pro zpříjemnění pobytu dětí ve ŠD je k dispozici televizor, CD a videopřehrávač, počítač s výukovými programy či tiskárna. Druhá místnost, také nazývaná „malá družina", je v přízemí školní budovy.
Zdroj: webové stránky ZŠ Trhový Štěpánov