Od dubna mohou senioři využívat výhodnou službu obecního úřadu. Jelikož staré lidi často trápí skutečnost, že nemají možnost se snadno a především levně dopravit do obchodu či k lékaři, přistoupila obec k vytvoření Senior taxi. Každý občan Poříčí nad Sázavou, který již dosáhl věku 65 let nebo je držitelem průkazu ZTP může požádat o tuto novou službu. „Aktuálně k nám na úřad přišlo již čtyřicet lidí, kteří chtějí Senior taxi využívat. Tím pádem jsme vydali i stejný počet průkazek, které jsou pro využívání potřeba,” uvedl starosta Poříčí nad Sázavou Jan Kratzer.

Zařídit si průkazku pro využívání Senior taxi není nic těžkého. Zájemce jen musí dorazit na obecní úřad, kde mu kartičku úřednice vydají na počkání. K registraci není potřeba ani fotografie. „Stačí, když zájemce přijde na poříčský úřad, požádá o průkazku a následně, bez dlouhého čekání, mu ji úřednice vytvoří. Na průkazce jsou vypsané nejdůležitější údaje o zájemci, na druhé straně je naopak místo pro řidiče taxi služby, kam poznamenává cestu daného člověka,” doplnil starosta Poříčí nad Sázavou.

Májka coby tradiční jarní symbol již stojí na Masarykově náměstí v Benešově.
OBRAZEM: Májku mají v Benešově po dlouhé době

Jedinou podmínkou pro využívání služby je, že Senior taxi si může občan obce přivolat pět krát měsíčně. Proto řidič taxíku všechny cesty zaznamenává. Cíl cesty je také předem domluvený, cestující se mohou svézt z Poříčí nad Sázavou jedině do Benešova. „Cestující Senior taxi se mohou nechat odvézt na některé z předem určených míst. Jedná se o benešovskou nemocnici, polikliniku, městský úřad, autobusové nádraží, finanční úřad, smuteční síň Karlov, správu sociálního zabezpečení a parkoviště velkých obchodních domů,” dodal Jan Kratzer.

Obec platí novou službu z vlastních financí. Cesta do Benešova z Poříčí nad Sázavou vyjde klasického zákazníka taxi služby na dvě stě korun. Vedení obce se ale podařilo zařídit výhodné podmínky s provozovatelem taxi služby z Benešova tak, aby za jednu cestu zaplatil obecní úřad jen sto třicet korun. Samotní uživatelé Senior taxi zaplatí za svezení dvacet korun, tím se celková cena služby vyšplhá na sto padesát korun.

„Již v tuto chvíli máme odezvu od obyvatel Poříčí nad Sázavou a všichni službu kvitují. Jsou spokojení, že se nemusí trápit s tím, jak se do Benešova dopraví. Jejich zájem dokládá i to, že za první týden si přišlo pro průkazku k Senior taxi třicet lidí,” dokončil Jan Kratzer. Službu podle obce ocení především lidé, kteří potřebují dopravit k lékaři nebo na větší nákup, ale mají třeba pohybové obtíže, které jim znemožňují cestovat autobusem nebo nevlastní osobní automobil. Taxi služba přijede k zájemci až před dům, a zaveze ho přímo na místo určení, proto klient nemusí absolvovat dlouhou cestu.

Zatím služba v Poříčí nad Sázavou funguje ve zkušebním provozu, a to až do září. Poté fungování obecní úřad vyhodnotí a případně pravidla pro využívání upraví.

V Benešově chtějí také taxi službu pro seniory

Seniorům chtějí pomoci také v samotném Benešově. „Benešov není úplně malé město, proto uvažujeme o zřízení služby, které se běžně říká senior taxi," uvedl starosta Benešova Petr Hostek. Bohulibý počin ale zatím nemá stanovená přesná pravidla. Proto není jisté, kdo senior taxi bude moci za výhodných podmínek využívat. „Také zatím není stanoveno, za jakým účelem budou moci senioři tuto službu využívat. Zda to bude například jen při cestách k lékaři, nebo třeba také kvůli velkým nákupům nebo cestě na úřad," řekl starosta Benešova.

V současné době se senioři z Benešova, kteří nemají vlastní automobil, nebo jim ho neposkytne jejich rodina, dostávají na dané místo díky klasické taxislužbě. Samozřejmě za plné jízdné. Proto je už nyní, kdy se projekt v Benešově teprve rodí, ze strany dříve narozených, velký zájem.„Nečastější dotaz, který od důchodců nyní slýcháme, je právě ten směřovaný ke zřízení seniortaxi. Při besedách se seniory zjišťujeme, že o této službě vědí mnoho díky internetu," potvrdila místostarostka Benešova Nataša Bruková.

Pálení čarodějnic na Nymbursku.
Děti se projdou pohádkovým lesem po nové, delší trase