To je jen letmý výčet známých osobností, kterým bylo v minulých letech udělené Čestné občanství města Sázavy.

„Toto ocenění nedostávají jen známé osobnosti, ale i obyčejní lidé, kteří se nějakým způsobem podílí na životě města. A to ať už kulturním, sportovním nebo třeba vědeckém,“ uvedl Milan Štědra, vedoucí sázavského informačního a kulturního centra s tím, že ocenění obdrží plaketu Čestný občan a diplom.

Slavnostní předávání cen je vždy spojené s kulturním vystoupením. To letošní se bude konat 23. června v Kulturním domě Sázava, kde se zároveň představí, se svojí divadelní premiérou Pancho se žení sázavský Ochotnický soubor Jiřího Voskovce.

„Nejstarší zpráva o udělení Čestného občanství města Sázavy je z roku 1895. Tehdy ho dostali bratři Josef a Vladimír Kavalierovi a farář František Kočí. V roce 1901 byla tradice obnovená, kdy se čestným občanem Sázavy stal Antonín Mladějovský. Ten se proslavil stavbou železnice vedoucí z Čerčan do Ledečka,“ uvedl Štědra a dodal, že zajímavostí je například rok 1931, kdy převzal čestné občanství spisovatel Alois Jirásek.

V roce 1991, za tehdejšího starosty Josefa Viewegha se udílení čestného občanství obnovilo. Za zmínku stojí ocenění archeoložky Květy Reichertové, která objevila v Sázavském klášteře základy románského kostela sv. Kříže z 11. století či hromadná cena Sboru dobrovolných hasičů Sázava.

Letošní předávání se bude konat 23. června v KD Sázava, kde se sázavští ochotníci představení s divadelní hrou Pancho se žení.