Registrační značky na přání se však, jak se již po poměrně krátkém čase ukazuje, nestaly takovým lákadlem, jak se možná původně myslelo.

Zájem příliš není

Za registrační značku na přání zaplatíte v případě osobního vozu 10 tisíc korun (pět tisíc za jednu třeba v případě ztráty), na motocykl či přívěs vás tato kratochvíle přijde na pět tisíc korun a na nosič kol na šest set korun. Připravte si také 50 korun na poplatek za zápis změny.

Že by ale odbory dopravy na těchto platbách zrovna rýžovaly a u okének stály fronty žadatelů, se říct nedá. O registrační značky aut na přání se zrovna neperou ani řidiči na Benešovsku. „Evidujeme několik jedinců. O registrační značky aut na přání žádá minimální počet zájemců. Je jich řádově méně než několik desítek. Proto také nemáme povědomí ani o žádném kuriózním případu," uvedl Pavel Vohralík, vedoucí odboru dopravně správních agend v Benešově.

Nutrie říční coby nepůvodní druh nemůže být vrácená do přírody. Pro hlodavce proto vlašimští ochranáři hledají nový domov, nejlépe u chovatele nebo v zoologické zahradě.
Ochranáři hledají nový domov pro nutrii

„Když přišla možnost nechat si udělat značku na přání, tak se objevilo pár zájemců," uvedl Jaromír Ďoubal z Městského úřadu Kutná Hora.

Od ledna roku 2016 lze odhadem říci, že jezdí v Kutné Hoře pouze pár desítek automobilů, jejichž majitelé si nechali registrační značky na přání na kutnohorském úřadě udělat. Žádné kuriózní nápisy na registračních značkách si lidé nevymysleli. „Čas od času si někdo vzpomene a dá to někomu například jako dárek k narozeninám," dodal Jaromír Ďoubal.

Odbor dopravy v Kolíně za loňský rok vydal jen 18 takovýchto registračních značek na osobní auta. Na motocykly a přívěsy jich bylo vydáno osm. Nejvíce zájemců bylo o značky na nosiče kol. Těch se vydalo 164 včetně výměny jedné poškozené. Celkem tak odbor utržil 318 400 korun. „Z pohledu obratu odboru dopravy na poplatcích je to naprosto bezvýznamná částka," uvedla mluvčí radnice Iva Blümelová.

Výstava výtvarného oboru Základní umělecké školy Vlašim je aktuálně k vidění v prostorách vlašimského zámku až do 8. května.
Děti z umělecké školy při tvoření inspirovala Vlašim

„Jediná fronta, která u nás byla, byla 2. ledna, kdy první čtyři klienti byli žadatelé o registrační značku na přání. Podle mého názoru byl naprosto přeceněn odhad zájmu o tuto službu," shrnul vedoucí kolínského odboru dopravy František Pospíšil.

Co se smí a co ne

Kritéria pro povolování registračních značek na přání jsou jasně stanovena v § 7b zák.č. 56. Seznamy hanlivých a jinak nepřijatelných výrazů, symbolů, číselných kódů apod. však odbory dopravy nedostaly. Takže si úředníci museli poradit sami. Z dostupných, vesměs internetových zdrojů si posháněli hanlivé výrazy (včetně anglických), nejznámější extremistické výrazy nebo kombinace.

„Problém je v tom, že co je pro někoho vulgární, může být pro jiného třeba příjmení a ze zakázaného výrazu se rázem stává výraz povolený," dodal František Pospíšil.

Vlašim vydřela v závěru zápasu v Pardubicích  bod.
Janda vyvolal ve Vlašimi vlnu euforie