Návštěvníci obce by si proto určitě neměli nechat ujít letošní výjimečnou výstavu v Galerii na plotě, kterou zde každoročně v létě instalují manželé Vladimír a Zina Vondrejsovi. Manželské duo výtvarníků se snaží zprostředkovat kulturní i umělecké zážitky a učinit je dostupné lidem na venkově v galerii pod širým nebem. Letošním tématem, nad nímž se mohou kolemjdoucí pozastavit, je Cesta za oživlými tenzegrity a objekty předvedené na této výstavě názorně tuto cestu ilustrují.

„Výsledky dlouhodobého projektu, který vyvolal zájem laické a hlavně odborné veřejnosti, je představen objekty z pružných tyčí a elastických provazů vytvářející iluzi pohybu i pohyb skutečný, Jsou zde vystaveny také fotografie vybraných autorových objektů z dřívějších výstav s komentářem," informoval starosta Ratměřic Viktor Liška.

Tenzegrity jsou specifické objety, pro něž je typická vzdušná a stabilní konstrukce, tvořená kombinací prvků, vzájemně propojených předepjatými táhly nebo membránami. Pevné prvky se nemusí vzájemně dotýkat. Tenzegrit je charakterizován vnitřním pnutím, které podmiňuje jeho pevnost. Tak zní stručná definice kanadského autora tohoto pojmu. Tenzegrit je charakterizován vnitřním pnutím, které podmiňuje jeho pevnost.

„Místo pevných tyčí jsem začal užívat tyče pružné, větvené a všelijak deformované do oblouků, kružnic nebo šroubovic. Místo pevných provazů užívám i provazy elastické a hlavně provazové sítě. Zatímco v první fázi jsem napodoboval své učitele, ve druhé jsem se nechal inspirovat strukturami živých bytostí. V následné fázi jsem pak vyvolával iluzi pohybu pomocí mimoběžných sítí provazů," přiblížil svůj umělecký vývoj v této výtvarné disciplíně Vladimír Vondrejs.

KAREL CHLUMEC