Ale pozor! I Sayrayt je uvedený mezi místy, odkud by se k volebním urnám měli dostavit voliči. Kam? Do volební místnosti v prodejně v Bukové Lhotě číslo popisné 36.

Podle toho, že je jméno Sayrayt uvedeno na oficiálním oznámení o době a místě konání voleb do zastupitelstva Středočeského kraje a do senátu ve volebním obvodu 41 se dá předpokládat, že se nejedná jen o místo spojené s trampským potlachem. Vážnost uvedení v seznamu dává i podpis starosty Benešova, Jaroslava Hlavničky.

Lokalita je vzdušnou čarou vzdálená od centra Benešova sotva pět kilometrů. Přesto o Sayraytu ví málokdo.

Novinkou byl název osady nejen pro autora článku, ale také pro místostarostu Benešova Tomáše Podholu. Při včerejším dotazu, kde že se onen Sayrayt nachází, místní politik znejistěl.

„Sayrayt? Počkejte, já se zeptám kolegy," řekl a na chvíli se odmlčel. „Ano, kolega Tichovský říkal, že se tam říká také Sayrayt City," zasmál se do mobilu po krátké konzultaci Podhola. „Leží to u Bukové Lhoty, směrem k Měsíčnímu údolí," dodal.

Mají ale v Sayraytu nějací lidé trvalé bydliště a chodí do Bukové Lhoty k volbám?

Podle mluvčí benešovské radnice Soni Vanhocke, které vznesla dotaz v evidenci obyvatel, nikoliv.

Benešovský deník se však vypravil přímo do volební místnosti v Bukové Lhotě. Podle zapisovatele tamní volební komise, Jiřího Krejcárka se podobnou informaci lze stěží dozvědět. Případný Sayrayťák by totiž v občanském průkazu měl uvedeno jako bydliště Bukovou Lhotu. Pro případ, že by se ze Sayraytu přece jen někdo domáhal voleb, byla i v Bukové Lhotě také přenosná schránka. A Jiří Krejcárek měl pro případ cesty k ruce i podrobnou turistickou mapu. Ale ani na ní osada Sayrayt uvedena nebyla. Místo, kde leží, mapa popisovala slovem – chaty.

Lépe na tom v tomto ohledu je jiná chatová osada, Pilátka u Okrouhlice. I ta je uvedena na oznámení o volbách v Benešově a navíc, je i na mapě.

Že je Sayrayt skutečně hoden svého jména zjistil i autor článku. Cesta do osady byla skutečně „zarúbaná" a plná – sajrajtu. Tedy bláta. Takže až do Sayraytu se autem včera skutečně dostat nedalo.

Že je Sayrayt místem, o němž mnohdy neví ani lidé z jeho nejbližšího okolí potvrdila včera druhá návštěva ve volební místnosti v asi dva kilometry vzdáleném v Chlístově. „Třicet let tu bydlím a nevím o tom," přiznala jedna z žen ve volební komisi.

Od včerejška však i ona ví, kde Sayrayt leží. Druhá z ryze ženského týmu volební komise, jí totiž hned pohotově namalovala plánek přístupové cesty.