Ze soboty 31. března na neděli 1. dubna se naposledy vyspala skupinka lidí bez přístřeší v benešovské noclehárně.  Zda její vlídnou náruč budou moci tito občané využít i příští zimu, se zatím ale neví.

„Rádi bychom tyto služby poskytovali i v budoucnu, ale rozhodující slovo bude mít vedení města,“ vysvětlila Iveta Turková, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Benešov s tím, že zatím není jisté, zda rada Středočeského kraje schválí pro Benešov veřejnou zakázku pro vytvoření denního centra nízkoprahových služeb. To by mělo celoročně pomáhat osobám bez přístřeší nebo lidem, kteří vedou rizikový způsob života či jsou tímto způsobem života ohroženi.

„V zimě by pak fungovalo souběžně s noclehárnou,“ poznamenala Turková.

Noclehárna, kterou město Benešov zřídilo v bývalých Táborských kasárnách, fungovala od 9. ledna do 31. března. Za tu dobu v ní našlo azyl celkem 23 klientů, kteří tam měli celkem 530 noclehů.

„Zhruba pět až sedm osob tam spalo denně a zbylí docházeli podle potřeby,“ uvedla vedoucí odboru a dodala, že jak opětovný provoz noclehárny, tak fungování centra nízkoprahových služeb je plně v rukou vedení Benešova a jeho zastupitelů.

Noclehárna měla sloužit jako pilotní projekt a na nízkoprahové centrum je potřeba využít další prostory bývalých kasáren.

„Závěrečnou zprávu o provozu noclehárny, kterou předáme k posouzení zastupitelům Benešova, budeme teprve zpracovávat,“ sdělila Alena Králíčková, ředitelka Pečovatelské služby (PS) Benešov.

Podle jejích slov byla noclehárna využívaná do posledního dne. I v době, kdy rtuť na teploměru vystoupala několik stupňů nad nulu.
Alena Králíčková míní, že noclehárna byla přínosem nejen pro samotné klienty, ale i pro občany Benešova.

„Setkali jsme se i s ohlasy 
z řad veřejnosti, že lidi, které dřív potkávali na ulici zanedbané, jsou nyní čistě oblečení a upravení,“ pochvalovala si ředitelka PS Benešov.