Za jízdu na zimních pneumatikách v letních měsících pokutu nedostanete, tudíž řidiče netlačí zákon. Ten říká, že zimní pneumatiky je povinné mít na vozidle provozovaném v období od 1. listopadu do 31. března pokud se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat výskyt souvislé vrstvy sněhu či námrazy. O letních pneu v zákoně žádná zmínka, která by upravovala jejich používání, není.

Druhým důvodem je tendence řidičů dojíždět v létě starší zimní gumy, takzvaně na doraz.

Třetím a možná nejpodstatnějším důvodem je současné, skutečně aprílové počasí. Zatímco ráno odjíždí řidič z domova za krásného slunečného počasí, večer má auto pokryté souvislou, několikacentimetrovou vrstvou čerstvě napadaného sněhu.

Možná i díky těmto třem důvodům hodnotí pneuservisy přezouvání ze zimních pneumatik na letní jako méně hektické. Jedním dechem ale zdůrazňují, že to ovšem v žádném případě neznamená, že by mechanici neměli začátkem jara plné ruce práce. Prý jen lze říct, že nápor v servisech není takový, jaký zažívají každoročně před 1. listopadem.

„Ti, co jezdí delší trasy, jako třeba služebně na Vysočinu, tak ti plánované přezouvání zrušili. Ti, co jezdí jen tady po Benešově nebo jeho blízkém okolí už na svých autech letní pneumatiky mají," vedl přijímací technik pneuservisu BestDdrive Benešov Stanislav Rokos.

Podle jeho slov za čtyři pracovní dny, kdy je oficiálně možné jezdit na letních gumách, přezulo svá auta zhruba 120 jejich stálých zákazníků. S tím, že by si někdo z nich nechal kvůli sněžení „obout" opět zimní pneumatiky se ale nesetkal.

Stejně jako majitel bukovanského autoservisu a pneuservisu Josef Matoušek. I když ten prý takové případy od svých kolegů slyšel.

„My jsme zatím přezuli pouze čtyři auta. Zbylým řidičům se nám to vzhledem k nestabilnímu počasí zatím podařilo rozmluvit," poznamenal Josef Matoušek.

Příliš mnoho zářezů na pažbě, co se týká přezutých zimních pneumatik za letní, nemá ani jeden z pneuservisů v Sázavě. Také tam si řidiči při pohledu z okna v těchto dnech výměnu pneumatik raději rozmysleli.

„Jakmile začalo toto aprílové počasí, lidé přezouvání začali rušit. Teď už má být prý teplo, tak se objednávky začínají opět rozjíždět," přiznal majitel sázavského autoservisu a pneuservisu Michal Dobíhal.