Konec dolní komory údajně prospěje zejména obchodníkům v solárním byznysu.

Podle Miroslavy Němcové, nyní už bývalé předsedkyně Sněmovny bylo její rozpuštění jedním ze způsobů jak protlačit v Senátu pozměňovací návrh týkající se fotovoltaiky.

„Když si to dám do kontextu, jaký zmatek tu byl kolem zákona o odpadech, tak prostě určité síly si to potřebovaly nějak ošetřit. Nejlépe tak, že Sněmovna se rozpustí, už to nebude moci doprojednat, a oni protlačí pozměňovací návrh v Senátu," uvedla v rozhovoru pro Právo Miroslava Němcová.

A jaký má názor na celou situaci senátor Luděk Jeništa?

„Rozpuštění Sněmovny bylo v této situaci jediné možné řešení," je přesvědčený senátor pro obvod Benešov.

„Vždycky jsem kritizoval, že vznikla prezidentova vláda, která nemá podporu ve sněmovně. Kritizoval jsem to i proto, že byla deklarovaná sto jednička. Ale v momentě, kdy sto jednička zanikla a nebyla, tak předčasné volby nebo rozpuštění Sněmovny jsou v tu chvíli jediným možným řešením," dodal Luděk Jeništa s tím, že už prakticky jiné řešení nebylo.

A protože tu prý máme stále vládu bez podpory, jsou podle slov senátora a zároveň starosty Vlašimi nejrychlejší a také jedinou cestou předčasné volby, aby se parlamentní demokracie dostala na tu správnou kolej.

ANKETA: Co říkáte na rozpuštění poslanecké sněmovny?

Petr Ballek

Petr Ballek,
Benešov

Myslím si, že rozpuštění sněmovny bylo jediné logické vyústění politické krize, která tady je. Možná právě tohle je nový začátek jak z toho ven.

Josef Vašák

Josef Vašák,
Vranov

Já příliš takzvanou vysokou politiku nesleduji. Spíš se starám o tu místní, komunální. Ale pokud se už tak stalo, tak je to správné rozhodnutí.

Petr Beránek

Petr Schiller,
Chrást nad Sázavou

Nemám na to žádný názor. Politika jde zcela mimo mne. A navíc, pokud bych se jí začal zabývat, akorát bych se musel rozčílit.

Hana Dittrichová

Hana Dittrichová,
Jankov

Právě jsem se vrátila ze zahraniční dovolené, takže vůbec nic nevím. Ale takovýto vývoj na naší politické scéně se dal předpokládat.

Jaroslav Duras

Jaroslav Duras,
Benešov

Já mám v současné době dovolenou, takže nemám náladu se politikou zabývat. Ale jsem rád, že se to stalo a dokonce jsem to předpokládal.

Josef Kverek

Josef Kverek,
Čechtice

Vzhledem k tomu, že jsem sám členem ODS, tak jsem trochu zklamán, že to takhle dopadlo. Ale nakonec, všechno k tomu vedlo.

Petr Lacina

Petr Lacina,
Poříčí nad Sázavou

To je složité. Jsou dva úhly pohledu. Jeden je pohled běžného občana, že je lepší mít nové volby, a druhý, co se za tím skrývá. Projdou nové zákony nebo ne?

Václav Potůček

Václav Potůček,
Benešov

Je to dobře. Víte, k tomu se ani nic jiného říct nedá. Z toho zmatku a z té předešlé vlády byl nejčistší, nejrozumnější a nejrychlejší akorát ten konec.

Jaroslava Růžičková

Jaroslava Růžičková,
Poříčí nad Sázavou

To jste se zeptala té pravé. Já se o politiku příliš nezajímám. Vím, že to není úplně dobře, ale ono to nemá ve výsledku žádnou cenu. My to neovlivníme.