Stane se starostou znovu Luděk Jeništa? To je v tuto chvíli asi nejaktuálnější otázka, kterou probírá před komunálními volbami kdekterý Vlašimák. Aby ne, někdejší tabletenisový reprezentant a pedagog do města přinesl díky dotacím čilý stavební ruch.

Jakkoliv je otázka jasná, zůstává nyní stále velmi předčasná. O tom, zda se Jeništa dostane mezi zastupitele a bude se moci ucházet o místo starosty, rozhodnete jen vy, voliči.

Dnes přinášíme krátký rozbor kandidátek stran, které usilují ve městě pod Blaníkem o místa v jednadvacetičlenném zastupitelstvu. Dohromady kandidátky nabízejí 126 potenciálních zastupitelů. Pořadí stran je vybráno abecedně.

ČSSD

Jedničkou sociálních demokratů je náměstek hejtmana Středočeského kraje Zdeněk Seidl. Šedesátiletý lékař je zatím pouze řadovým zastupitelem Vlašimi. Záda mu na komunální kandidátce kryjí Marie Krejčová, třiačtyřicetiletá kantorka a na třetím místě také benjamínek mezi poslanci Parlamentu ČR, Václav Zemek (36). Pokud by se dva naposledy jmenovaní do zastupitelstva Vlašimi dostali, byla by to jejich premiéra.

KSČM

Komunisty do boje o radnici vede čtyřiašedesátiletý doktor přírodních věd, podnikatel Jaroslav Gregor. Práci v zastupitelstvu zná, pracuje i v tom nyní končícím. Mezi uchazeči o křeslo zastupitele jsou na kandidátce KSČM na druhém a třetím místě nestraníci – středoškolský profesor Miroslav Sklenář (67) a osmapadesátiletý lékař Stanislav Růžička. Zatímco kantor činnost zastupitelstva jako jeho současný člen zná, pro zdravotníka by byl vstup na radnici novinkou.

KDU–ČSL

Jedenadvacet osob vyslala do boje o Vlašimi i koalice křesťanských demokratů a lidovců. Jejich lídrem je ve městě známý muž, někdejší tajemník a nyní místostarosta MěÚ Vlašim, Karel Kroupa (50).

Jeho kolegyní v nejvyšších patrech kandidátky je bezpartijní důchodkyně, Marie Kolandová (67). Bez politické příslušnosti je i trojka listiny, Pavel Rybníček (58). Jako své povolání uvádí, že je tajemníkem předsedy představenstva.

NEZÁVISLÍ

Všem konkurentům o křesla zastupitelů by možná rád zahrál při jejich politickém pohřbu učitel základní umělecké školy Miloš Povolný (61), jednička kandidátky nezávislých. Ve vlašimském zastupitelstvu uplynulé čtyři roky už působil, když se do orgánu města probojoval na listině SNK-Evropští demokraté. V současné době je také radním Vlašimi.

Učitel obchodní akademie, což je povolání, které za jméno na kandidátku připsal Petr Martínek (48), je dvojkou Nezávislých. V současném zastupitelstvu působí, když ho Vlašimáci zvolili z kandidátky SNK–Evropští demokraté. Trojkou na kandidátce je podnikatel Václav Pazdera (60), dosud nezvolený.

ODS

Šiky spolustraníků pod korouhví s modrým ptákem vede do bitvy o křesla zastupitelů někdejší starosta Vlašimi Vladislav Novotný, osmapadesátiletý ředitel školy. Sekundovat mu bude další straník, provozovatel kin ve Vlašimi a Benešově Ladislav Jenšík (54). Ten si do kolonky povolání připsal zkratku OSVČ a doplnil textem podnik.- kultura, služby. Působí v současném zastupitelstvu. To trojka kandidátky, osmatřicetiletý podnikatel – obchodník Pavel Havlíček by do komunální politiky vstoupil poprvé.

VOLBA PRO MĚSTO VLAŠIM

Kandidátka má na vrcholu osvědčenou personu – sportovce, pedagoga, současného starostu města, krajského zastupitele a nově také poslance Parlamentu ČR Luďka Jeništu. Devětačtyřicetiletý muž je ve městě znovu vážným kandidátem na post nejvyšší. Dvojkou listiny je šedesátiletý správce zámeckého parku Petr Blabol. Je zastupitelem a také radním Vlašimi. Číslo tři má současná zastupitelka, ředitelka obchodní akademie, Jarmila Zábranská (59).

Zdroj: www.volby.cz

Nejstarším kandidátem je Vladimír Svoboda (75), bez politické příslušnosti na listině KSČM, nejmladším kuchař Vlastimil Němec (ČSSD). Nejstarší listinu poskládala ve Vlašimi KSČM. Téměř 62 procent jejích kandidátů má 60 a více let, další pětině kandidátky je 55 až 59 let.