„S manželem jsme sem přijeli ze Sázavy a předvádíme tu kolekci rytého skla. Máme tu i lahve, které v peci při vysoké teplotě ztrácejí svou trojrozměrnost. My tomu říkáme slehlé lahve, které slouží dekoračním účelům," řekla sklářka Martina Štědrová, jedna z těch, které na Benešovsku založily sdružení šikovných rukou Fakt-Um.

Kreativní jarmark, který se ve Vlašimi těší velké pozornosti a umožňuje už tradičně nakoupit i nějaký dárek k blížícím se Vánocům, opět návštěvníkům zpříjemnila módní přehlídka pletených a háčkovaných oděvů a oděvních doplňků vlašimské návrhářky Lady Jankové.
„Kdo nestihl jarmark ve Vlašimi, bude mít další příležitost nás vidět na kreativním jarmarku už v sobotu v aule benešovského gymnázia," doplnila Martina Štědrová.

Výnos z obou jarmarků putuje každoročně na podporu nejrůznějších dobročinných projektů. Po loňském ročníku, kdy šikovné dámy podpořily vlašimskou paraZOO, se letos z peněz vybraných na obou akcích budou moci radovat lidé, ale především čtyřnozí klienti čtyřkolského občanského sdružení Naděje pro čtyři packy.

KAREL CHLUMEC