I přesto, že aktuálně jedna z informačních tabulí na stezce chybí, výletníkům to nebrání v poznání jankovského okolí. Před minulý rok totiž neznámý vandal zničil jednu ze zastávek cesty, která je na samém začátku stezky Okolo rybníků.

Panel spolu s lavičkou se nacházel kousek od Pivovarského rybníku na obecní cestě směrem od centra Jankova. Vandal zničil jednu část tabule, plexisklo, které chrání informační tabuli například od nepříznivých podmínek počasí. “Informační tabuli spolu s lavičkou jsme ze stezky odstranili, jelikož plexisklo poničil neznámý vandal a text nebylo možné přečíst. Aktuálně se připravujeme na obnovení této zastávky na stezce Okolo rybníků. Chceme taktéž aktualizovat text,” prozradila starostka Jankova Jitka Jonsztová.

Nenechte si uniknout: Radnice už budou moci popřát svým jubilantům

Jelikož obě dvě stezky jsou již několik let staré, musí obec provádět občasné práce na jejich obnovu. Obecní úřad se tedy stará, aby texty na informačních tabulích byly stále k přečtení a byly zaktualizované. Během výstavby stezky se také opravovala cesta, po které turisti jdou, tak aby měli, co největší komfort. Rodiče tak mohou projít po cestě i s kočárkem, na některá místa se dostanou i invalidní vozíky.

Naučné stezky jsou dvě

Již sedm let se tedy mohou zájemci vydat na výlet do Jankova, a zároveň potěšit své smysly procházkou po dvou naučných stezkách. První, která se jmenuje Po stopách bitvy u Jankova, má celkem čtrnáct zastavení a cesta začíná přímo v centru obce. Stezka je nenáročná okružní trasa určená pro pěší turistiku či příznivce horských kol. Delší okruh stezky má délku zhruba 14 kilometrů a kratší okruh vedený přes vyhlídku U Hartman pouze 9 kilometrů.

Čtěte: Muž objevil na poli dělostřeleckou munici

První část stezky turisty seznámí se stručnou historií bitvy u Jankova a hlavními postavami prvního celoevropského konfliktu známého jako Třicetiletá válka. Zájemci se dostanou jak na místa nemilosrdných bojů, tak i k památníku bitvy na návrší zvaném Habrovka. O tom, jak bitvu u Jankova prožil Lauri Torni, finský voják ve službách švédské armády, se návštěvníci dozví v jeho strhujícím vyprávění na prvních čtyřech panelech naučné stezky. Zbývající informační panely jsou věnované například historii místních osad, přírodopisným zajímavostem či zdejším lidovým pověstem.

Za osadou Královna vstoupí turisté do Přírodního parku Džbány-Žebrák se soustavou jankovských rybníků a bohatým výskytem chráněné fauny a flóry, kde pokračuje stezka Okolo rybníků. Opravdu po špičkách si zde můžou zájemci prohlédnout i evropsky významnou lokalitu Vlčkovice – Dubský rybník. Odpočinout si můžou také na romantických vyhlídkách U Hartman či U Altánu.

Mohlo by vás zajímat: Odpovídají na otázky k začlenění do pražské dopravy