Možná právě díky krásnému počasí se tentokrát vydalo požádat starostu o povolení k pořádání masopustu více než sto masek doprovázených nekonečným hadem přihlížejících.

„To už je tradice. Ponocný vezme medvěda na řetěz a za doprovodu kapely se průvod vydá přes lávku na náměstí. Tam baráčníci zazpívají píseň a poprosí starostu o souhlas. Zatím jim pokaždé vyhověl. Tak doufáme, že ani letos neudělá výjimku," uvedla v sobotu krátce před zahájením akce Markéta Čechová, učitelka druhého stupně ZŠ Sázava, která je nejen iniciátorku obnovení masopustu v Sázavě, ale navíc se svými kolegyněmi peče pravidelně koláčky, které pak zdarma rozdávají a dopoledne před maškarním rejem malují děti na obličej.

„Jako malá si masopust v Sázavě pamatuji. A tak mne, a ještě další dvě kolegyně napadlo, že by bylo fajn tuto tradici ve městě obnovit," zavzpomínala Markéta Čechová. Proto už zhruba sedm let pořádá Město Sázava ve spolupráci s Obcí baráčníků a Základní školou masopust.

Vrcholem akce je pak vyhlášení nejhezčích masek v kategorii děti, dospělí a skupina. „Kapela hraje, masky krouží po náměstí a předem stanovená porota vybírá ty nejhezčí maškary," dodala sázavská pedagožka.

„Letos jdu za maškaru už naposledy," tvrdí Jarka

Jednou z účastnic tradičního sázavského masopustu byla Jaroslava Nečesánková.

Za co jste se dneska převlékla?
Za strašidlo.

Vy jste sázavská rodačka?
Nikoliv. S manželem jsme náplavy z Prahy. Ale teď už žijeme trvale tady v Sázavě.

Pokolikáté se masopustu už účastníte?
To vám nepovím. Řekla bych, že tak počtvrté, popáté.

Každý rok vymýšlíte jinou masku?
Tuto mám už z minulého roku. A rok předtím jsem byla za princeznu. Zdejší ochotníci mi půjčili kostým. Čtyři sukně, krinolína, … Moc hezké to bylo.

A tento kostým jste si šila úplně sama?
Ano. Z cíchy.

Co říkáte na to, že se v Sázavě obnovil masopust?
Líbí se mi to. Loni se šlo dokonce až na ostrov. Letos prý skončíme už na náměstí.

Půjdete i příští rok?
Asi ne. Řekla jsem, že letos jdu naposledy. Bude mi 78 let, tak už mi to přijde hloupé.

A manžel je také za něco převlečený?
Ten jde za myslivce a jeho kamarád jde za Karkulku. Ale ti čekají dole pod kopcem. K průvodu se připojí až po cestě.