Přicházejí pařáky. Pro některé lidi jsou velkou zdravotní zátěží, která může ohrozit jejich zdraví či dokonce život. Nejcitlivější jsou nejmenší děti a pak senioři, zejména ti s nemocným srdcem. Lékaři proto varují, aby především tyto skupiny obyvatel ve velkém teple pili dostatečné množství tekutin. Podle nich by děti v předškolním věku měly vypít kolem litru a půl, starší dva až tři litry tekutin.
V domově seniorů v Benešově musí v tomto období personál kontrolovat obyvatele, zda dostatečně pijí. Starší lidé nepociťují ani v největších vedrech žízeň a hrozí jim proto dehydratace a s ní spojené zdravotní problémy. Rozhodně by v horkých dnech neměli přepínat své síly, chodit na slunce či cestovat, důležité je naopak zpomalit.
„Naši zaměstnanci kontrolují jejich pitný režim, zejména u těch, kteří jsou upoutáni na lůžko,“ uvedl ředitel domova Alois Kubíček.
Dehydratací organismu jsou ve vysokých teplotách ohroženy velmi často i děti.
„Ve školce máme zavedený pitný režim. Na zahradě je chládek od vzrostlých stromů, k dispozici jsou várnice s čajem nebo vodou. Rodiče upozorňujeme, aby nezapomněli dát dětem přikrývku na hlavu,“ informuje ředitelka benešovské mateřinky Čtyřlístek Marie Blahová.
Velkou ztrátou tekutin trpí také školáci, kteří tráví i několik hodin v učebnách.
„Velká část naší školy je natočena na jih. Žaluzie bohužel ve všech třídách nemáme. Tam, kde nejsou, je to problematické a tudíž výheň. Podali jsme žádost o dotaci, z které chceme stávající okna vyměnit za plastová. Ta by měla žár pohltit,“ říká učitel Základní školy Jiráskova Benešov Jindřich Slunečko s tím, že děti nechávají pít během vyučování. „Žáci si nosí láhve s pitím, mají možnost koupit si školní mléko nebo využívají automaty na chodbách,“ dodal učitel.