„A například ve středu 10. února v deset hodin dopoledne, se v Kulturním a informačním centru na benešovském Masarykově náměstí sešlo už přes čtyři tisíce podpisů. Pokud k tomu připočteme dalších více než pětadvacet na sobě nezávislých podpisových míst, lze již hovořit o tom, že množství podpisů se může blížit k osmi až deseti tisícům," uvedla Martina Vachtlová, mluvčí petičního výboru.

Současně žena připomněla, že snaha iniciátorů petice vycházela při jejím zrodu z obav o bezpečnost a také vědomí zvyšujících se zdravotních rizik, které s sebou migranti z Asie a Afriky do Evropy přinášejí. Martina Vachtlová také upozornila na to, že petiční právo občanů vyjádřit se k otázkám, které se jich přímo dotýkají, vychází jednoznačně pouze z občanské společnosti a občanského rozhodnutí obyvatel Benešova, bez jakéhokoliv politického zabarvení.

„Jsme proti jakémukoliv projevu násilí a agrese spojené s touto tematikou a je nám líto utrpení lidí ve světě. Ale současně také víme, že Benešov potřebuje nutně řešit své vlastní problémy a je proto nereálné, aby naše malé město tento problém koncepčně vyřešilo," uvedla Martina Vachtlová.