„Ten ženy v krojích z přestavlckého spolku baráčníků odnesou v čele průvodu a za doprovodu orchestru Vranovanky, na hřiště,“ připomněl starosta Vranova Josef Vašák.

Program tam začne ukázkou tance Česká beseda v podání dětí Chocerad, Hvězdonic a jejich blízkého okolí. Další bohatý program pak začne ukázkou práce včelaře, což bude tentokrát hlavní náplň letošních dožínek. „Za podívání bude stát i práce řezbáře a poznávací hry pro děti a dospělé, které se budou vztahovat k včelím produktům,“ uvedl starosta s tím, že nebude znovu chybět ani soutěž mezi Vranovem a Přestavlky a také spousta sladkých i slaných dobrot, které připravují hospodyňky z obou obcí. „Za to jim patří dík,“ dodal Vašák a připomněl ještě, že je šťastný, protože už sedm let pokračuje výborná spolupráce mezi obcemi a zemědělci ze společnosti Agro Přestavlky.

S tím bezpochyby souhlasí také ředitel Agra Jiří Řehák přes to, že zemědělský rok byl a je zase úplně jiný než roky předcházející. „Příroda tentokrát po třech předcházejících letech, kdy téměř „zapomněla“ na zimu, nám ji vrátila a ukázala mráz a sníh. Podzim 2016 byl velmi deštivý a chladný, porosty ozimých obilovin se díky tomu zakládaly pozdě a obilí vzcházelo prakticky pod sněhem,“ připomněl Jiří Řehák.

Do Litoměřic opět po roce zavítali mniši hnutí Hare Kršna
KRÁTCE: Festival Hare Krišna rozproudí Benešov i farmu

Úrodu zhodnotil jako nižší než v posledních letech, ale dlouhodobě průměrnou. Počasí se však naštěstí postaralo o prakticky bezproblémovou sklizeň. „Porosty obilí byly díky průběhu počasí nízké, kombajny mohly dělat vysoké výkony s menšími náklady, nebylo třeba dosoušet zrno a za celé žně nás déšť vyhnal z pole jen párkrát. V roce 2015 jsme dosekali 11. srpna, loni téměř nestihli do termínu dožínek a letos jsme dosekali již 24. Srpna,“ uvedl ředitel Agra.

Firma se kromě rostlinné zaměřuje i na živočišnou výrobu – mléko, hovězí a kuřecí maso. Mléko loni prodávala za 6,45 Kč/litr, což byl druhý nejhorší výsledek za posledních 15 let. Horší byl jen rok 2009 s všeobecnou hospodářskou krizí, kdy to bylo jen 6,05 korun za litr. Dnes se cena již dostala přes osm korun.  „To není žádný zázrak. Každý si asi dnes všiml raketově stoupající ceny másla v obchodech. Za nárůstem ceny v obchodě ale nejsou zemědělci. Byly doby, kdy jsme dostávali deset korun za litr mléka a máslo stálo necelých třicet korun,“ řekl Jiří Řehák.

Agro paradoxně v době loňské mléčné krize uspělo se svou žádostí o dotaci s Programu rozvoje venkova na rekonstrukci kravína. Akce v rozsahu přes 15 milionů korun se realizuje letos a měla by být úspěšně ukončena v závěru roku. Výsledkem bude moderní stáj se špičkovou dojírnou, která splňuje nejnovější požadavky.  „Před 21 lety jsme rekonstruovali původní vaznou stáj a místo dojení „na stání“ začali používat novou dojírnu – ta již dosluhovala, proto ta letošní rekonstrukce. Pokud bychom ji nerealizovali, velmi rychle bychom nemohli dělat mléko. Zemědělství je bez ohledu na politický režim nikdy nekončící proces,“ dodal ředitel Agra Přestavlky.

Ilustrační foto
Hrbek si za hrubé urážky rozhodčího na podzim už nezahraje