Podle místostarosty Benešova Romana Tichovského jeho první fázi, vypouštění vody, zhotovitel spustí už na podzim.

„Do měsíce bychom měli znát výsledky výběrového řízení na zhotovitele. Pokud se některá z neúspěšných firem neodvolá, měly by práce začít už v říjnu či listopadu,“ potvrdil Tichovský ve čtvrtek 25. srpna při podvečerní besedě o rybníku v salonku jižního křídla zámku Konopiště. Při ní zazněly dosud málo známé informace.

Například, že odbahnění rybníka je pouze jednou z částí akce nazvané Revitalizace biocentra Šiberna. Právě díky tomuto projektu získal vlastník konopišťské nádrže, město Benešov, dotace. Bez nich by se do díla, jehož cena má být téměř 75 milionů korun, nepustil.

I tak z městské kasy čištění dna rybníka spolkne 7,5 milionu korun. Dalších 63,6 milionu poskytne Evropský regionální rozvojový fond, částku 3,7 milionu pak Státní fond životního prostředí.

Při čištění ze dna nádrže zmizí téměř 126 tisíc kubíků sedimentů. Ten rozvezou nákladní Tatry po okolních polích. Podle nejnovějšího nařízení se nyní místo 15 centimetrů smí na pole ukládat vrstva bahna mocná jen centimetrů deset.

Příprava na odbahnění s sebou přinesla nejen laboratorní rozbory vzorků sedimentů, ale také pyrotechnický průzkum.

„Bahno neobsahuje nadlimitní množství těžkých kovů. Proto je možné ho ukládat na pole,“ potvrdil místostarosta Benešova.

Upozornil ale, že nové normy umožňují ukládat sedimenty na pole jen ve vrstvě do deseti centimetrů, což je o třetinu méně, než dříve. Na nasmlouvané pozemky v okolí se při pracích trvajících více než rok přemístí téměř 126 tisíc kubíků sedimentů.

Ten prozkoumali, ještě pod hladinou, svými detektory kovů už také pyrotechnici.

„Kontrolovali pásmo kolem břehů široké tak, že by do něj byl člověk schopný dohodit,“ vysvětlil Tichovský a potvrdil, že na dně najatá firma skutečně nějaké kovové předměty odhalila.

„Máme od policie informace, že se k vypuštěnému rybníku chystají hledači pokladů. Budeme před nimi prostor střežit,“ upozornil Tichovský.

I když je práce pečlivě připravována, problémy se předem vyloučit nedají. Připustil to při besedě na Konopišti i Tichovský.

„Rybník s objemem 453 tisíc kubíků vody lze vypustit pouze ze dvou třetin,“ tvrdí.

Proto při úplném zdvižení dvou stavitel v nádrži i nadále zůstane 151 milionů litrů vody! Ty se z rybníka, kvůli opravě požeráku z roku 1972 nedostanou.

„Rybník se naposledy lovil, tedy i vypouštěl, v roce 1970,“ uvedl při čtvrteční besedě jeden z přítomných pamětníků.

Jenže při opětovném napouštění požerák netěsnil. Správci rybníka proto zvolili nejjednodušší a v tu chvíli možná i nejlevnější opravu. Požerák zalili betonem.

„Zatím nevíme, jak rybník zcela vypustíme,“ přiznal v konopišťském salonku benešovský místostarosta Roman Tichovský.

Beton by mohla z požeráku odstranit sbíječka na bagrovém podvozku. Při tom ale není vyloučeno, že by současně s betonem rozrušily rázy kladiva i požerák samotný.

„Uvidíme, jak bude situace vypadat, až odpustíme vodu. Není ale vyloučené, že budeme muset v místě požeráku rozebrat část hráze,“ naznačil jednu z možností Tichovský.

I to má své riziko. Nelze proto zcela vyloučit ani podobný scénář, který se odehrál v roce 1906. Tehdy se protrhly hráze několika článků rybniční soustavy na Konopišťském potoce. Záplavová vlna pak zlikvidovala i hráz rybníka pod zámkem.

„Hrázi nyní protržení nehrozí,“ uklidnil obavy Tichovský, ale připustil, že není vyloučeno, že při vypouštění zbylého množství vody může dojít i k poškození rybníčka pod hrází.

Ten přitom prošel revitalizací teprve před rokem.

Chystané odbahňování se ale netýkají části nádrže nad Žofiinou lávkou v jižní části rybníka. Podle ochránců přírody je to místo s výskytem vzácných živočichů.

„Navíc to podle katastru není ani rybník, ale les,“ vysvětlil Tichovský s tím, že mezi rybníkem a zmiňovaným lesem, který je ale nyní pod vodou, vznikne jakási hráz. Ta by měla zabrání i vnikání ryb do tohoto prostoru.

TECHNICKÉ ÚDAJE
Konopišťský, dříve také Zámecký rybník, je poprvé písemně zmíněný v roce 1467. Tehdy Jiří ze Šternberka získal po svém zemřelém bratrovi Zdeňku mladším ze Šternberka i 11 rybníků. Mezi nimi právě ten u Konopiště. Jeho plocha je nyní 19,88 hektaru. Při maximálním napuštění dosahuje až 20,33 ha. Zadržuje 453 300 kubíků vody. Nejvíce je ale schopen zadržet 551 400 kubíků vody. U hráze je největší hloubka 570 centimetrů. Ze dna rybníka se má vytěžit 125 900 kubíků sedimentů. Ty jsou uložené v různě silných vrstvách od několika centimetrů po 1,5 metru. Při stoleté vodě přes propusti rybníka protéká až 42,3 kubíku vody za sekundu. Revitalizace biocentra Šiberna obsahuje nejen odbahnění Konopišťského rybníka, ale současně i opravu hráze a propustí (budou rozebrány a zase sestaveny 1,5 metru od koruny), opravu objektů a revitalizaci zeleně na březích. Při tom bude vykáceno a nahrazeno novými asi sto stromů.