„Kauza benešovští migranti" je sice patrná při rozhovorech mezi známými, kteří se potkávají v ulicích či v hospodách a „běží" i na sociálních sítích, ale teprve nyní budou mít nesouhlasné postoje také právní rámec.

Od včerejška totiž mohou obyvatelé, a to nejen ti přímo z Benešova, podepisovat petici s jasným vzkazem: „Proti umístění jakéhokoliv typu azylového zařízení v katastru města Benešova."

Petiční výbor, který se o vznik protestní listiny zasadil, tvoří Martina Vachtlová, Romana Máchová, Petr Ballek a Andrea Marešová. Novinářům to včera oznámil při radniční tiskové konferenci mediální manažer města Petr Ballek.

„Jak dlouho bude možné petici podepisovat, respektive kdy s tím skončíme, bude záviset na tom, jak se k převodu kasáren z Ministerstva obrany na Ministerstvo vnitra postaví právě resort vnitra," připomněl Petr Ballek.

Jinými slovy, jestliže MV ustoupí od záměru získat objekt v Pražských kasárnách za účelem zřízení centra pro uprchlíky, jednat o tom na ministerstvu budou už příští týden, nebude třeba s nátlakovou podpisovou akcí pokračovat.

Podpisové archy iniciátoři petice rozmístili se souhlasem benešovské radnice v podatelně městského úřadu a také na Masarykově náměstí v tamním Kulturním a informačním centru.