„Naposledy jsme podobnou mapu vydali v roce 2009. Přestože je už dávno rozebraná, lidé se na ni pořád ptají. Připravili jsme proto hned tři podobné mapy, v nichž nabízíme dohromady 30 tipů na výlety v Posázaví. Vyberou si z nich pěší turisté, cyklisté, vodáci, rodiny s dětmi i zdatní sportovci. Většinu tras jsme osobně prověřili,“ řekla ředitelka společnosti Posázaví Bohunka Zemanová.

Mapa dolního Posázaví, zhruba od Stvořidel po soutok s Vltavou, byla rozdělena na tři samostatné části, každá z nich má z jedné strany svou kartografickou podobu a z druhé strany deset tipů na výlety v daném území.

Následky zběsilé jízdy Benešovem.
Žádná změna, řidič půjde na šest let za mříže

Cyklotrasy i trasy pro pěší jsou vedeny zajímavými turistickými lokalitami, například kolem hory Blaník, podél řeky Sázavy, okolím vodní nádrže Švihov, krajem Josefa Suka, Jana Herbena nebo Sidonie Nádherné.

NA VODU I ZA MIKEŠEM

„Většina tras je okružních, takže si každý může zvolit libovolné místo startu i cíle, stejně jako náročnost vybrané cesty. Vzhledem k terénu doporučujeme na ně vyjet na trekových kolech. Většina cyklovýletů je vhodných i pro pěší turistiku,” doplnila tisková mluvčí Posázaví Jaroslava Tůmová. Mezi tipy na výlety jsou také naučné stezky, kterých v regionu není málo, například v Hradištku, Kácově, na Konopišti nebo v kraji pod Blaníkem. Zapřisáhlým turistům pak mapy doporučují třeba některou z tras tradičního pochodu jako je ta Po stopách kocoura Mikeše.

Vodákům jsou určené výlety lodí po Sázavě od Stvořidel až po soutok s Vltavou. V brožurkách si zájemci přečtou o zajímavých místech během plavby i o nebezpečných jezech.

Ilustrační foto
V Benešově začne řádit chytrý radar

„V současné době připravuje společnost Posázaví novou brožuru, turistického průvodce, který vyjde na podzim. Bude vycházet z mapového podkladu Rodinných výletů a budou v něm podrobnější informace o regionu a jeho zajímavostech,” dokončila Jaroslava Tůmová.

Obecně prospěšná společnost Posázaví vznikla v březnu roku 2004. Ve spolupráci se svazky obcí, orgány samosprávy, podnikatelskými subjekty a neziskovými organizacemi usiluje o rozvoj a propagaci Posázaví jako místa s vysokým turistickým potenciálem. Na svých webových stránkách společnost prezentuje kulturní akce z různých koutů benešovského okresu či zájemce seznamuje s aktualitami v regionu. Zároveň si Posázaví o.p.s. klade za cíl vytvářet kvalitní zázemí pro obyvatele kolem řeky Sázavy.