„A vznikat by neměly dál,“ potvrdil starosta Benešova Petr Hostek, i když už zaznamenal snahu o vznik dalšího nového místa hazardu přímo v srdci Benešova.

Heren, které denně lákají hráče, z nichž někteří mají do kapsy opravdu hluboko, ale nedokáží se naděje na nejistý finanční úspěch vzdát, je stále dvanáct. Vzhledem k tomu, že právě ty byly úřady už dříve řádně schváleny, jejich zánik z vůle benešovského úřadu, prozatím nehrozí. „To ale neznamená, že bychom nemohli jít cestou Kolína, kde herny zrušili,“ připomněl starosta. „Zatím jsme k tomu nepřikročili, protože si uvědomujeme riziko, že by se hazard mohl přesunout do virtuálního světa a to by pak pod kontrolou Benešova byl ještě méně, než dosud,“ dodal Hostek.



Jak tyto herny fungují, na městském úřadě poměrně dobře vědí. V roce 2016 město vydalo obecně závaznou vyhlášku, která hazard reguluje a také do jisté míry omezuje. Jejím základem je potřeba zamezit živelnému rozrůstání počtu heren a kasin ve městě. Přitom Benešov patřil ještě v roce 2016 k posledním pěti obdobně velkým městům Středočeského kraje, kde komunální politici herny vyhláškou neregulovali.

Granát. Ilustrační foto.
V lese za Prahou číhal na příležitost tankový granát



Výtěžek z heren slouží v Benešově mládeži a sportování. Herny navíc nemají zásadní negativní dopady, proto není nutné přistupovat k jejich uzavírání,“ sdělil starosta Benešova Petr Hostek.

Stejně jako Benešov, také Vlašim reguluje herny, i když postupně. Město ale již nevydává žádná rozhodnutí k možnosti zřízení nového herního prostoru.

„Nejprve jsme před třemi lety vydali vyhlášku, která povolovala automaty pouze v objektech, které byly zkolaudovány jako herny. Tím jsme předběhli o tři roky zákon, který toto nyní upravuje. Současná novela zákona má další regulativní dopady a předpokládáme, že některé herny zaniknou, protože nemohou splnit podmínky zákona,“ řekl vlašimský starosta Luděk Jeništa s tím, že vzhledem k blížícím se volbám bude další regulace na novém zastupitelstvu.

Po vydání vyhlášky města před třemi lety se ve Vlašimi nyní nachází sedm heren. Loni v nich bylo 42 výherních hracích přístrojů a 60 videoloterijních terminálů, které povoluje ministerstvo financí. Od ledna dobíhá platnost části videoloterijních terminálů.

Díky daním z vlašimských heren loni získalo město okolo sedmi miliónů korun. „Tyto finance jsou beze zbytku využity v oblasti sportu, a to zejména pro naši mládež. Letos jsou v návrhu rozpočtu příspěvky sportovním subjektům, které pracují s mládeží, ve výši asi pěti miliónů korun a pokud připočteme investice do sportovišť, tak jsme vysoce nad 10 milióny,“ dodal Luděk Jeništa.

Ilustrační foto.
Obětí na silnicích loni výrazně ubylo. Letos to už neplatí