Díky štědrým sponzorům se mohla zúčastnit nedávného Mistrovství světa mládeže v Brazílii, kde se navíc umístila na krásném šestnáctém místě.
Tento úspěch jí připomíná pamětní diplom, který visí, společně s dalšími oceněními na zdi jejího pokoje.

„Nela soutěžila v kategorii dívek do 12 let, v níž se utkalo celkem osmaosmdesát hráček z celého světa,” vysvětlil její trenér Ondřej Matějovský.

Nela, její otec a trenér, vyrazili společně s celou českou výpravou za oceán 16. listopadu. Se spoustou zážitků, novými zkušenostmi a velkým úspěchem se vrátili o dvanáct dní později. Cílovým městem, kde byli všichni ubytovaní, ale kde se i odehrávaly všechny šachové turnaje mistrovství, bylo Caldas Novas.

„Prý se to čte Kaldaš Novaš,” poznamenal Ondra s tím, že je vzdálené zhruba 160 kilometrů od letiště Goiania, kam přilétli z Sao Paula. Tomu předcházelo ještě mezipřistání v Paříži.

Přestože je žákyně šesté třídy ostřílenou šachistkou, přiznala, že měla v Brazílii mírnou trému. Ta z ní ale po prvním tahu šachovou figurkou po černo-bílém poli spadla. Navíc měla své dva maskoty. Plyšové myšáky, kteří jí doprovází na všech důležitých sportovních kláních.

„Ono to nebylo s těmi myšáky tak jednoduché. Nele a asi dalším dvěma členům výpravy se totiž ztratily všechny kufry. Naštěstí se za pár dní našly, ale právě v jednom z nich měla dcera ty plyšáky,” uvedl její táta Jaroslav Pýcha.

„Teď už budu svoje myšáky vozit v příručním zavazadle,” řekla rozhodně Nela, která je jinak velice tichá a nenápadná dívka.

Příští rok by se chtěla Nela zúčastnit Mistrovství světa ve Slovinsku. Prosadit se tam bude ale podle mínění jejího trenéra těžší.

„To už bude v kategorii dívek do čtrnácti let a ona v ní budce nováčkem,” dodal na vysvětlenou šachový trenér Ondřej Matějovský.