Benešov – V České republice chybí téměř 130 tisíc dárců krve k naplnění doporučeného procenta od Evropské Unie. V letních měsících je zaznamenána vyšší spotřeba této životně důležité tekutiny, a tak se některé nemocnice potýkají s jejím nedostatkem.

Jinak je tomu ovšem v našem regionu. „Samozřejmě máme každoročně o prázdninách méně dárců než přes rok. Lidé jezdí na dovolené nebo potřebují být v práci, ale letos není rozdíl příliš velký,“ řekla Jiřina Kloudová, vedoucí laborantka transfuzní a hematologické stanice benešovské nemocnice. „Naši dárci jsou hodní a disciplinovaní, na odběry chodí často, takže nedostatkem krve naštěstí netrpíme,“ chválí dobrovolníky Kloudová.

„Občas se stane, že musíme volat našim dárcům, jestli by nemohli přijít na odběr, ale to nastává většinou jen v případech, kdy ošetřujeme dva či více pacientů se stejnou krevní skupinou, jejichž léčba vyžaduje větší množství krve,“ uvedla vedoucí laborantka s tím, že taková situace není znakem prázdninových měsíců, ale nastat může kdykoliv.

Podle Vladimíra Boučka, primáře transfuzní a hematologické stanice, je v registru benešovské nemocnice přibližně pět tisíc dárců, kteří na odběr krve chodí pravidelně. Kromě nich je evidováno dalších pět tisíc těch, již přijdou třeba jednou za dva roky.Do odborné péče pracovníků transfuzní stanice se v prázdninových dnech svěřilo přibližně sto dárců týdně.

A jak má postupovat zájemce o darování krve? Pokud nemá člověk zdravotní problémy, je ve věku od osmnácti do šedesáti let, váží minimálně padesát kilogramů a nepatří mezi osoby s vyšším rizikem výskytu infekčních chorob jako AIDS či žloutenka, může na odběry krve přijít do prvního září vždy v úterý a ve středu od šesti hodin do půl deváté. Od sedmého září budou dárci na transfuzním oddělení vítáni od úterý do čtvrtka ve stejnou dobu.

Odměnou všem darujícím je kromě známého hřejivého pocitu z pomoci jinému člověku i balíček s občerstvením pro doplnění sil, který na stanici obdrží po odběru.

HANA DITTRICHOVÁ