Viki, úplně na začátku mi řekni, co to twirling vlastně je.
Twirling je kombinace baletu, moderní gymnastiky a tance, kdy se při vystoupení používá twirlingová hůlka.

Jak dlouho se tomuto, zatím ne příliš rozšířenému sportu věnuješ?
Od léta loňského roku. Takže zhruba osm měsíců.

Co tě vedlo se dát na dráhu twirlerky?
Já jsem nejdřív začínala jako mažoretka, ale pak mi trenérka Tereza Rejlová, která je zároveň trenérkou české reprezentace a osminásobná mistryně ČR poradila, abych dělala twirling. Vytvořila mi sestavu, já ji nacvičila, a protože mě to ohromně bavilo, začala jsem se tomu věnovat naplno.
Lidé si často myslí, že mažoretka a twirlerka je jedno a to samé. To ale není pravda. U mažoretek je nejdůležitější pochod a držení těla, twirlerka je taková moderní gymnastka, která má místo stuhy hůlku.

Ještě mi řekni, jak dlouho si dělala mažoretky?
Tři roky. Na jedné akci tady v Benešově jsem je viděla vystupovat, a protože se mi to líbilo, mamka mě do nich přihlásila.

Vyhrála si Mistrovství ČR. Kolik tam bylo soupeřek?
Já soutěžila ve dvou disciplinách, kdy v jedné byly čtyři a v té druhé tři.
Ale abych se na to mistrovství dostala, musela jsem buď složit takzvaný level 1, což je zkouška twirlera, kde musí předvést, že na vystupování na MČR odborně má, nebo se kvalifikovat přes mistrovství dětí v kategorii B, kde jich bylo asi pětadvacet. Vítězka pak mohla postoupit na mistrovství kategorie A.

Co je pro tebe v twirlingu nejtěžší?
Ta gymnastická část. Hlavně při výkopech mám často pokrčené nohy, a přitom bych je měla mít úplně rovně. No a potom hůlka, která mi při vyhazování čas od času upadne.

Stává se ti, že se tou hůlkou uhodíš?
Pořád. Takže jsem neustále samá modřina.

Býváš při vystoupeních nervózní?
Při rozcvičce jsem hrozně vynervovaná. Ale když je to pak naostro, je mi to už jedno.
Co sis z Hluku jako vítězka Mistrovství České republiky v twirlingu odvezla?
Jednotlivci dostávali medaile s diplomem a týmy pak poháry.

Jak často trénuješ?
Čtyřikrát až pětkrát týdně. Trenérka jezdí pravidelně ve čtvrtek a v pátek tak na tři, čtyři hodiny, a pak v sobotu a v neděli trénuji pět až sedm hodin. A když jí to vyjde, přijede i ve středu. Ale to jen zřídka.

Jestli tomu dobře rozumím, tak ty trénuješ každý víkend?
Ano. To je hodně náročný sport. Nejen na čas, ale i na fyzičku. Po krasobruslení je to snad druhý nejtěžší sport, si myslím.

To je tedy velká dřina. Trénuješ i doma?
Mamka mi řekne, abych šla trénovat, tak já jdu. A to vydržím cvičit tak dvě hodiny.

Máš vůbec někdy volno?
V úterý chodím do Domu dětí a mládeže Benešov do výtvarného kroužku.

Neměla si někdy chuť s twirlingem skončit?
Někdy ano. Ale pak jsem si řekla, že chci něco dokázat a ne skončit jako některé děti, co nic nebaví, nic nedělají a nic neumí.

Kam by si to v životě chtěla dotáhnout? Máš nějaký cíl?
Na Mistrovství Evropy jsem už byla s týmem, takže bych se chtěla nejen zúčastnit, ale i uspět na Mistrovství světa.
Teď pojedu na Mistrovství Evropy jako jednotlivec. To se koná 24. března v italském Lignanu. Tam vysílá každý stát tři své nejlepší reprezentanty z každé kategorie.

Říkala si, že máš čtrnáctiletou sestru. Ta dělá také twirling?
Ségra se o to pokouší, ale začátek v tak pozdním věku je velmi těžký. Domluvila se s holkami z twirlingu, že jí udělají nějakou vlastní sestavu.

Takže jí to budeš učit?
Asi ano.

Popiš mi twirlingovou hůlku.
Je kovová, na konci má takové bílé gumové kuličky a dlouhá je podle ruky twirlera. Od začátku prstů až po podpaží. Ovšem kolik váží, vám neřeknu. To nevím. Ale je docela těžká.

Kolik máš kostýmů?
Teď dva. Růžový s kamínky, a potom ještě bílý, kde je na přední části takový ohňostroj, protože cvičím na hudbu firework a tam jako ohňostroj vybuchne.

Jak se dá skloubit tento časově poměrně náročný sport se školou?
Škola mi vychází maximálně vstříc. Ale závody bývají většinou o víkendech, takže to nevadí. Jediné, kdy mne museli rodiče uvolnit na tři dny ze školy, bylo na přípravu před tím Mistrovstvím ČR.

Twirling je podle mého názoru spíš sport pro holky, znáš i nějaké twirlery?
Jo, těch je hodně. Z Čech třeba Vojtěch Slezák, Vojtěch Vavřina, nebo Tihomir Bendelja z Chorvatska. Ten sem zrovna v létě přijede na kemp a je to mistr světa v twirlingu.

Kromě zlaté medaile na MČR, máš ještě nějaké úspěchy?
Na ME v Itálii jsme jako tým získali titul mistra Evropy. A jako jednotlivec jsem na libereckém twirlingovém poháru obsadila dvakrát první místo.

Poslední otázka. Zmínila si, že twirling je v České republice zatím v plenkách. V kterých zemích je hodně rozšířený?
Co se týká Evropy, tak určitě v Itálii, Francii, Anglii a Holandsku, kde má tradici už určitě pětadvacet let. U nás teprve tak šest, sedm let. A ve světě jednoznačně Japonsko a Amerika.

Je ještě něco, co by si chtěla říct na úplný závěr našeho povídání?
Že moc děkuji svým rodičům a trenérce za jejich podporu, stejně tak jako sportovnímu centru, které mi poskytuje na tréninky zázemí. A protože se jedná o sport náročný nejen na čas a fyzičku, ale i peníze, bylo by fajn, kdyby se mi podařilo sehnat nějakého sponzora, který by mi pomohl zaplatit letenky třeba zrovna na březnové ME v Itálii.

Viktorie Šitlerová
Viki, jak jí všichni říkají, se narodila 20. května 2006 v Benešově, kde také navštěvuje i třetí třídu Základní školy Dukelská. Mezi její koníčky patří kromě twirlingu ještě kreslení a čtení knih o zvířatech.