To byl hlavní cíl sobotního Dne otevřených dveří v akciové společnosti Kavalierglass Sázava.

„Na recepci je stanoviště SOU Kutná Hora, kde zástupci školy informují žáky o možnostech studia. Nejen o již zmiňovaných sklářských oborech, ale například i o oborech zámečník, elektrikář či třeba strojní mechanik, o které máme u nás ve sklárnách také zájem," uvedla krátce po zahájení Dne otevřených dveří vedoucí oddělení marketingu sázavských skláren Olga Gronychová s tím, že k dispozici jak dětem, tak jejich rodičům je i pracovnice personálního oddělení Kavalierglassu, která jim představuje nejrůznější benefity, které sklárny svým učňům nabízí. Jako například měsíční dotaci ve výši dva tisíce korun, roční odměnu za dostudovaný ročník, která činí pět tisíc korun a garantuje jim po vyučení tři roky práci v sázavských sklárnách.

„Další částí Dne otevřených dveří je samotná prohlídka firmy, kdy se zájemci podívají nejprve do vzorkoven, kde budou mít možnost si prohlédnout veškerý náš sortiment, který zde vyrábíme, a poté navštíví přímo provoz," pokračovala Olga Gronychová.

Tam se žáci seznámili s ruční výrobou skla, kdy měli možnost si i sami zkusit něco vyfouknout. Další zastávkou pak byla strojní výroba skla, dekorace, kde si opět mohli sami něco vyrobit a byli svědky testování kvality výrobků takzvaným tepelným šokem.

„Pak se opět vrátíme na recepci, kde budeme s dětmi diskutovat o tom, co je nejvíce zaujalo a zda zvažují na SOU studium," dodala Alena Přibylová, vedoucí personálního oddělení sázavských skláren.

Nakonec si tradiční sklářskou výrobu i moderní výrobní technologie prohlédlo téměř 250 žáků ZŠ a jejich rodičů.

„Někteří z nich projevili o studium vážný zájem a to nás moc těší," upřesnila vedoucí personálního oddělení skláren. „Vidíme, že je to cesta správným směrem a určitě ji v dohledné době zopakujeme," dodala.