Tito lidé si ale mnohdy neuvědomují, že ponecháním cizí věci se dopouštějí trestného činu. K zatajení věci se váže § 219 Trestního zákona č. 40/2009, Sb. „Kdo si přisvojí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti," uvedla mluvčí kutnohorské policie Vendulka Marečková.

Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem pak bude pachatel potrestán, získá-li činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch. Dva roky až osm let pak hrozí tomu, který činem získá pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu.

Ilustrační foto
Potyčka skončila ranou půllitrem

Pokud je způsobená škoda vyšší než 5 tisíc korun, hovoří se již o trestném činu a i v okolním regionu se tyto případy pravidelně objevují. Nejčastěji jde o ztrátu mobilních telefonů, nezřídka i o další cennosti. Počet případů ale naštěstí není nijak vysoký. Například na Kutnohorsku se jich za rok 2015 stalo jen šest, z toho ale nebyl žádný objasněn. V roce 2016 byly tři a objasněn byl jeden. V letošním roce zdejší policie zatím eviduje jeden případ, který už byl rovněž vyřešen. „Došlo k němu ve Zruči nad Sázavou. V lednu si šestatřicetiletá žena přisvojila finanční hotovost ve výši 20 tisíc korun, kterou nalezla v bankomatu. Poškozený muž při výběru, zapomněl hotovost v bankomatu," popsala Vendulka Marečková.

Podobný případ, při kterém vybírající zapomněl peníze v bankomatu a posléze o ně přišel, zaznamenali i v Kolíně. Policisté pak pátrali po člověku, který peníze našel a nechal si je. Pomohl jim záznam z bezpečnostní kamery. Právě díky kamerám většina případů, ke kterým dojde u bankomatů, končí úspěšným vyřešením. Kamery totiž zachytí každého, kdo se v blízkosti bankomatu pohybuje.

Benešovská Táborská kasárna.
Benešovem se šíří fáma, že do kasáren míří rodiny Syřanů

LIDÉ VĚCI ODEVZDÁVAJÍ

Většina nalezených věcí ale naštěstí končí na radnici nebo v rukou městské policii. Například Jana Tomíšková z Kutné Hory takto postupovala, když našla peněženku. „Našla jsem ji blízkosti náměstí. Byla v ní hotovost i doklady. Ihned jsem ji šla odevzdat na policii," řekla oslovená Kutnohořanka.

S poctivými lidmi mají zkušenost i v Kolíně. „Do ztrát a nálezů jsou častěji než dříve odevzdávány peníze. Pravděpodobně jako důsledek lepší informovanosti, že by se v případě ponechání mohlo jednat o trestný čin," podotkla mluvčí kolínské radnice Iva Blümelová.

I radnice a policisté v Benešově mají ve své péči nalezené věci. Mezi nimi figurují nejčastěji klíče od aut, mobily a peníze. Někdy ale lidé přinesou i ztracená zvířata, hlavně psy a kočky. Právě takový případ se zde nedávno podařilo ukončit šťastným shledáním domácího mazlíčka s majitelem. „Minulý týden strážníkům přinesli nálezci štěňátko a díky jejich poptávání v místě nálezu, se jim nakonec majitelku podařilo najít," popsal benešovský starosta Petr Hostek happyend čerstvého příběhu. „Paní byla hodně šťastná, že se jí její psík vrátil," dodal.

Zamilovaní se pod rozhlednou sešli podruhé.
Třešňový sad zaplnili zamilovaní