Neprodané byty jsou především na severním sídlišti. Třetina bytů, které nájemníci odmítli, se ale nachází i v centru města. Celkem bylo v prodeji při této vlně dvě stě sedm městských bytů.Častým důvodem, pro který někteří nájemníci nabídku města nepřijali, byly peníze.

„Ceny se pohybovaly kolem pěti a půl tisíce korun za metr čtvereční plochy. Některé byty v zateplených domech byly o něco dražší, cena se ale stále pohybovala pod šest tisíc korun za metr. Výjimku tvořily byty v Havlíčkově ulici, kde jsou novější bytové domy z devadesátých let minulého století. Tam se ta cena pohybovala zhruba kolem šesti a půl tisíce, šest tisíc sedm set korun za metr čtverečný," informoval vlašimský starosta Luděk Jeništa.

Vlašimští zastupitelé v souvislosti prodejem bytů přijali na svém předprázdninovém zasedání směrnici, která zpřesňuje podmínky prodeje. Podle ní může mezi nájemníkem a městem dojít k dohodě o výměně bytu a následně pak Novému nájemci byt odprodat podle stanovených zásad. Výměnu bytu musí posvětit zastupitelé města. Zbyly byty budou nabídnuty k prodeji ve veřejné soutěži obálkovou metodou.

„Jsme si vědomi toho, že většina bytů k prodeji nebyla v ideálním technickém stavu. Ale právě proto je město prodávalo za pětadvacet až třicet procent tržní ceny," upozornil Jeništa s tím, že byt, který se prodává za osm set tisíc až jeden milion mohli lidé získat za dvě stě padesát až tři sta tisíc korun.

Některým nájemníkům se však přesto navrhovaná kupní cena nezamlouvala. Podle starosty Vlašimi byl však tento způsob výpočtu ceny k lidem mírnější a mnohem výhodnější, než kdyby město postupovalo na základě tržního odhadu, kde by, jak uvedl šéf vlašimského úřadu, byla prodejní cena bytů minimálně dvojnásobná.

V první vlně prodeje obecních bytů postupovalo město právě tímto způsobem a podle vedení radnice není možné při druhé privatizační vlně postupovat jinak.

Docházelo by k diskriminaci jedné skupiny nájemníků před druhou. „Samozřejmě nelze vyhovět všem," podotkl Luděk Jeništa s tím, že rozhodnutí zastupitelstva o podmínkách prodeje se mu jeví jako velmi rozumný kompromis.

KAREL CHLUMEC