I přesto, že si lidé stále více pořizují bazény na své zahrady, také si někteří uvědomují, že i přírodní voda může skýtat pozitiva. Možná i proto začíná načeradská nádrž v části Olešná získávat na ztracené slávě. "Pamatuji si, že ještě před dvaceti lety byla nádrž obklopená lidmi, kteří se na prostranství opalovali a ve vodě si zaplavali. V té době se občas také stalo, že ne každý si mohl u nádrže najít místečko. Postupně, právě kvůli pořizování si bazénů na zahrady, přestala být nádrž tolik využívaná. Poslední roky ale sledujeme, že zájem o koupání v přírodní nádrži ze strany místních určitě roste,” uvedla starostka Načeradce Petra Bartoníčková.

Ilustrační foto
Středočeský kraj zkontroloval své vozovky

V současné době proto městys nechal vypracovat projekt, jak přírodní nádrž zvelebit i pro další generace. Hotový by měl být do měsíce. Následovat bude úředničina, během které se vedení Načeradce bude snažit o různá povolení k rekonstrukci. Otázkou jsou i finance. "Zatím nevíme, kolik by rekonstrukce nádrže stála. Víme o tom, že budou vypsané určitě dotační tituly, které by nám v této otázce mohly pomoci,” řekla starostka.

Nádrž vypadá na první pohled udržovaná, což také potvrzují pracovníci městyse, kteří chodí na obecní parcelu pravidelně sekat trávu. Problémem je ale stáří nádrže, a tím pádem i potřeba rekonstrukce. Betonové zdi se bortí, u některých hrozí, že spadnou přímo do části, kde lidé plavou. Starostka Načeradce Petra Bartoníčková proto doufá, že se s opravnými pracemi začne již příští rok a nádrž ještě tuto sezónu přečká.

Ilustrační fotografie.
Benešovu zpívají učitelky, pozadu nejsou ani studenti